Ptuj: Vodniki s štirinožci polepšali dan starostnikom

Hojka Berlič
20.12.2020 20:05
Stanovalcem ptujskega doma so kot prvim v okviru akcije Šnofkamo pričarali nekaj predprazničnega vzdušja vodniki s štirinožci, ki imajo sicer resno poslanstvo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodniki s psi in Petovio kvintet so se predstavili na več lokacijah v okolici doma, da je v njihovi družbi lahko uživalo čim več stanovalcev. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Da bi v teh kriznih časih pandemije vsaj za trenutek odrinili skrbi in jim polepšali dneve ter preživeli kak predpraznično obarvan dan, so se minuli konec tedna starostnikom ptujske enote Doma upokojencev Ptuj predstavili nenavadni obiskovalci, a sila prikupni. S svojim znanjem in tudi vragolijami so jih namreč pred stavbo doma zabavali člani dveh humanitarnih organizacij s svojimi reševalnimi psi ter vodniki in pomočniki. Z veselimi vižami pa se jim je pridružil še Petovio kvintet. "To nam veliko pomeni. Vsi, ki nas obiskujejo tako ali drugače, ki nam prinašajo kanček nekega veselja, za nas pomenijo upanje. Prav v teh prazničnih dneh nas trenutna kriza prizadene še bolj, saj mnogi nimajo svojcev, tudi sicer smo omejeni pri stikih, med seboj se praktično ne moremo pogovarjati ali srečati. Živimo osameli. Sama sem že dva meseca praktično zaprta v sobi, enako tudi veliko drugih. Predstavljajte si ljudi, ki slabo vidijo, slabo slišijo, določenih stvari gotovo ne razumejo in jim je zagotovo težko dopovedati, da so težki časi," je svoja občutja ob dogodku povzela Ljubica Šuligoj, ki v ptujskem domu prebiva že sedmo leto.

"Znani smo kot ansambel, ki večinoma ne dela zase, ampak se v veliki meri posvečamo dobrodelnosti. Veseli in počaščeni smo, da smo danes lahko del tudi te zgodbe," pravi Kristijan Markež, član Petovio kvinteta. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Da stanovalci v teh časih pogrešajo predvsem svojce, pa tudi obiske otrok ter glasbo in veselje, ki sta v običajnih časih stalnica doma, potrjuje tudi srednja medicinska sestra Janja Donaj: "K nam so prišli skoraj vsak mesec, ko so imeli naši stanovalci rojstne dneve, zapet otroci iz vrtcev. Ob večjih praznikih pa smo zmeraj organizirali koncerte. Epidemija je to močno omejila, kar se zelo pozna tudi pri stanovalcih. Naši stanovalci zelo radi prepevajo. In zelo cenijo takšne pozornosti."

25 obiskov za 25 let

Sobotni obisk na Ptuju je bil prvi v sklopu vseslovenske akcije Šnofkamo Kinološkega društva za reševalne pse Maribor Reps in Slovenskega združenja inštruktorjev – centra za šolanje psov vodičev in psov spremljevalcev Canis (Slo-Canis). "Vsekakor bomo akcijo razveseljevanja starostnikov nadaljevali. V načrtu imamo obiske vsaj 25 domov, ker praznujemo 25-letnico delovanja. Zelo smo veseli, da se nam je pridružil Petovio kvintet. Tudi pri drugih obiskih bomo poskusili pritegniti domače glasbenike, saj bo s tem akcija še bolj zaživela," je idejo akcije pojasnila Darinka Lečnik Urbancl, predsednica Slo-Canis in podpredsednica Reps. "Znani smo kot ansambel, ki večinoma ne dela zase, ampak se v veliki meri posvečamo dobrodelnosti. Veseli in počaščeni smo, da smo danes lahko del tudi te zgodbe," pa je povedal Kristijan Markež, član kvinteta.

Vodniki s psi so se hkrati predstavili na več koncih doma starostnikov. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Lečnik Urbanclova pa je še povedala, da "šnofkajo" tudi za vsebinami, ki ljudi zanimajo v zvezi s psi, tudi v sedanjih časih koronavirusa. Znano je namreč, da se tudi živali lahko okužijo, zato zbirajo najnovejše informacije o tem. V sodelovanju s civilno zaščito pa v okviru akcije Odpri oči in pomagaj priskočijo na pomoč tudi ljudem, ki so v karanteni, izolaciji in ne morejo poskrbeti za svoje pse.

Dogovori za sodelovanje tudi v prihodnje

​Obe društvi oziroma člani s psi že desetletje sodelujejo tudi z domovi starostnikov, mladinskimi centri in varstveno-delovnimi centri. "Dom Lenart obiskujemo redno, vsak mesec, v sodelovanju z njihovimi delovnimi terapevti izvajamo tudi terapije na oddelku za dementne stanovalce. Na Ptuju se predstavljamo drugič. Imamo pa dolgoročni načrt, da bi se z domom upokojencev dogovorili za izvajanje podobnega programa. A seveda takrat, ko bodo minili ti krizni časi," je še povedala Lečnik Urbanclova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta