Ptujska graščina Ristovec naprodaj

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
03.01.2020 15:35

Bo tretja javna dražba že razkrila kupca? Domačin grajsko prihodnost povezuje z zdravilnimi rastlinami

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ignac Janžekovič ob vhodu na grajsko posest
Slavica PIČERKO PEKLAR

Takoj po izvolitvi Nuške Gajšek za županjo mestne občine Ptuj (MOP) je na njena vrata potrkal mag. Ignac Janžekovič, skoraj sosed gradu Ristovec v primestnem naselju Brstje, in ji predstavil svoje videnje oživitve gradu, ki že desetletja propada.

Grad Ristovec je bil nekdaj vodni dvorec.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Bil je vodni dvorec

"Županja mi je prisluhnila in odločitev mestnih svetnikov, da se grad proda, je zagotovo rezultat tega pogovora. Ne skrivam želje, da bi ga kupil, še raje najel za 99 let. Denar, ki ga že vse življenje varčujem, pa bi tako namesto za kupnino vložil v oživitev nekdanjega vodnega dvorca. Okoli tega je bila v preteklosti speljana voda iz bližnjega potoka Rogoznica, tod je nekdanja gospoda ribarila in semkaj so prihajali na lov in počitek. Z mestne strani je semkaj vodila mogočna aleja lip in topolov in pred leti, ko so obnavljali ulico, sem predlagal, da bi drevored spet zasadili, a posluha ni bilo. Grad je bil nekaj časa v lasti grofov Leslie, lastnikov ptujskega gradu, tudi Herbersteinov, pred prvo svetovno vojno ga je imel v lasti trgovec Franc Hojnik in v lasti družine je ostal do konca druge svetovne vojne. Nazadnje so bila v njem stanovanja. Ko je pred dobrim letom umrl še zadnji stanovalec, so grad zaklenili, mi za nekaj časa zaupali ključe. Kar pošteno sem se nadelal, da sem odpeljal vso kramo, ki se je nabirala dolga desetletja. Sem pa skrbno shranil vse, kar bi se še dalo uporabiti, kot so denimo pečnice lončenih peči. Zdaj bi bilo treba pristopiti k obnovi. Obstaja konservatorski program. A sem prepričan, da obnova ne izključuje začetka dejavnosti, ki bi jih tukaj razvijali," je pred dnevi, ko sva se skupaj sprehodila po dvorišču gradu, razlagal Janžekovič, sicer profesor biologije in kemije na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru.

Severno steno Ristovca je zob časa najbolj načel.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ignac Janžekovič pred vhodom v Ristovec
Slavica PIČERKO PEKLAR

Kmalu tretja dražba

Na dveh dosedanjih javnih dražbah, ko je MOP grad Ristovec prodajala po izklicni ceni 85 tisoč evrov, Janžekovič (pa tudi nihče drug) ni sodeloval. Ali se bo odločil za nakup na tretji dražbi, ko je cena nižja in se dvorec prodaja za 68 tisoč evrov, še ne ve.

Na grajskem dvorišču je studenec, v katerem je še vedno voda.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ignac Janžekovič
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta