Ptujska obvoznica: Enotni, da je najboljša podzemna rešitev

Hojka Berlič Hojka Berlič
12.10.2020 14:07

Župani in civilna iniciativa državo pozivajo, da sporno traso ptujske obvoznice zamenja za novo, ki ima podporo lokalne skupnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Civilna inicativa za ptujsko obvoznico je v preteklosti organizirala številne proteste zaradi počasnega umeščanja trase obvoznice. 
Hojka Berlič

Županja mestne občine (MO) Ptuj in župani občin Hajdina, Markovci, Videm, Ormož in Gorišnica so v današnji izjavi za javnost skupaj s civilno iniciativo za ptujsko obvoznico pozdravili premik, ki se je zgodil, kakor so zapisali, "po desetletjih prizadevanj za umestitev ceste Hajdina – Ormož v prostor" in hkrati izrazili popolno podporo varianti umestitve z delovnim imenom "S5". "Veseli nas, da so po več desetletjih usklajevanj občin z Ministrstvom za okolje in prostor, Ministrstvom za infrastrukturo in DARS d.d. pri določitvi nove variante upoštevane in slišane pripombe občin ter lokalnih prebivalcev," so še zapisali v izjavi. Varianta, ki so jo medresorski delovni skupini, ustanovljeni za določitev tras za izdelavo študije variant, predložili projektanti, še dodajajo, pa je sprejemljiva tudi z vidika varstva narave, varstva kulturne dediščine in drugih sektorjev ter izvedljiva z vidika varstva voda.

Stara varianta bi "povozila" Ranco

"Vsak župan je po terenskem ogledu povedal svoje pomisleke, na mizo smo dali, s čim se ne strinjamo, tudi argumentirali, zakaj ne in potem so po določenem času projektanti našli eno novo varianto. Kolikor so nam jo predstavili, sicer še bolj neuradno in neformalno, je to ta, ki bi znala biti sprejemljiva za najširši možni krog," je o novi rešitvi povedala ptujska županja Nuška Gajšek, ki je ob tem izrazila upanje, da bo zadnja različica v študiji variant tudi izbrana kot tista, ki je najboljša in uvrščena v državni prostorski načrt. In bi nato lahko, je še dejala Gajškova, optimistično gledano, prišla v roku dveh do treh let tudi na vrsto za izvedbo.

Tudi v civilni iniciativi so izrazili veselje, da je prišlo, kakor se je izrazila njihova predstavnica Sergeja Puppis Freebairn, do tega zgodovinskega trenutka, da se je lokalna skupnost poenotila: "Kar se tiče variante "S5", ki so nam jo na grobo predstavili, in gre pod zemljo, je za nas sprejemljiva kot nadomestilo za "S4", ki, kot vemo, gre po površju in povozi Ranco ter s tem uniči dobršni del možnosti za razvoj Ptuja ter v bistvu doprinese le še k večjemu onesnaževanju in poslabšanju že tako slabih razmer." Zato po besedah Puppis Freebairnove v nadaljevanju pričakujejo, da bo država odstopila od variante, "ki je bila s strani lokalne skupnosti že večkrat ocenjena kot neustrezna", in se bo posvetila varianti, za katero za zdaj kaže, da se z njo strinja večina. Sicer so tudi v civilni iniciativi na ministra naslovili prošnjo za srečanje, na katerem bi mu lahko predstavili svoje mnenje. V civilni iniciativi so na ministra naslovili tudi prošnjo za srečanje, na katerem bi mu lahko predstavili svoje mnenje.

Kaj bi bilo usodno?

Pod izjavo podpisani župani in predstavnica civilne iniciative so zato še pozvali vse pristojne, da v študijo variant vključijo varianto "S5" namesto "S4", ki ji, kot so zapisali, "lokalna skupnost nasprotuje iz razloga konflikta z načrtovanim prostorskim razvojem v mestu Ptuj in v občini Markovci, saj močno posega v območje stanovanjske gradnje in ima prevelik vpliv na obstoječo poselitev". Stara varianta bi bila po njihovem mnenju usodna za nadaljnji razvoj turistično-gospodarskega in športno-rekreacijskega območja ob reli Dravi. Omenjeni konflikt, še dodajajo, je tudi razlog, da umeščanje v prostor in postopki stojijo že od leta 2007.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta