Ptujski mestni svet v proračunu ohranja poudarek investicijam

Hojka Berlič Hojka Berlič
19.10.2020 20:02

Potrdili za 5,7 milijona evrov nižji rebalans proračuna. Za leto 2021 spet skoraj 36 milijonov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi ukrepov ob epidemiji je seja potekala v veliki dvorani Dominikanskega samostana.
Hojka Berlič

Ptujski mestni svetniki so danes popoldan sprejeli že drugi letošnji rebalans proračuna, ki zdaj znaša 30,5 milijona evrov in je za 5,7 milijona evrov nižji od maja sprejetega rebalansa. Spomnimo, da so ptujski svetniki s prvim rebalansom proračun, ki je bil decembra lani sprejet v višini 35,6 milijona evrov, zvišali za dobrih 600 tisoč evrov, predvsem zaradi dodatnih stroškov za otroško varstvo - plačila za starše, višjih stroškov za ureditev mestne tržnice in pomoči malemu gospodarstvu zaradi epidemije.

Zaradi varnostnih ukrepov ob epidemiji je seja ptujskega potekala v veliki dvorani Dominikanskega samostana.
Hojka Berlič

Tokratni rebalans in znižanje proračuna pa sta posledica višjih stroškov za izgradnjo sekundarne fekalne kanalizacije (v višini 350 tisoč evrov), za investicijsko vzdrževanje cestne infrastrukture (283 tisoč evrov), novogradnje in rekonstrukcije vodovodnega sistema (258 tisoč evrov). Kot je pojasnil Benjamin Panikvar, vodja oddelka za javne finance, poleg tega v proračun vnašajo nekatere nove postavke, "in sicer 2. fazo prezidave z rekonstrukcijo OŠ Mladika v znesku 3000 evrov in rekonstrukcijo ostrešja OŠ Olge Meglič v višini 11 tisoč evrov, razkužila za roke in prostore v višini 10 tisoč evrov ter strošek predčasnega poplačila kreditov 37 tisoč evrov".

Nekateri projekti zamaknjeni

Prišlo pa je tudi do zmanjšanja odhodkov, saj bodo v prihodnje leto prenesli nekatere investicije, in sicer projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode v porečju Drave - za ptujsko občino 2,7 milijona evrov, saj občina za evropska in državna sredstva za sofinanciranje še ni pridobila soglasja ministrstva za okolje in prostor. Zamaknila pa se je tudi rekonstrukcija Slovenskogoriške ceste ter projekta regionalnih kolesarskih povezav in menjave zemljišč. Načrtovani prihodki so tako 26 milijonov evrov, odhodki pa slabih 30 milijonov.

V razpravi so Milana Klemenca, Desus, zmotile predvsem novosti, vnesene v proračun: "Skrbi me predvsem, ker vidim, da smo se odločili v teh težkih časih nameniti sredstva za stvari, ki že morda sto let čakajo, pa tudi ne bi bilo nič hudega, če bi čakale še kako leto." Rajka Fajta, SDS, pa je zanimalo, ali ima občina v primeru, da pride do ponovne ustavitve življenja zaradi pandemije predvidena sredstva za delo od doma: "Da ne bo zaklenjena." Županja Nuška Gajšek je zatrdila, da imajo finančno rezervo za tovrstne potrebe vedno v proračunu in da so na občini delo že razdelili v dve izmeni, delno naj bi potekalo tudi od doma.

Zadovoljni s predlogom

Svetniki pa so danes začeli tudi s postopkom sprejemanja proračuna za leto 2021, ki je za zdaj zastavljen v višini slabih 36 milijonov evrov. Prihodki so predvideni v skupni višini 29,3 milijona evrov, največji delež sicer predstavljajo davčni prihodki, in sicer 16,9 milijona evrov, sledijo transferni prihodki, ki predstavljajo 20,75 odstotka načrtovanih prihodkov.

Zaradi lažjega izvajanja varnostnih ukrepov ob epidemiji covid-19 je tokratna seja ptujskega mestnega sveta potekala v veliki dvorani Dominikanskega samostana.
Hojka Berlič

Odhodki so načrtovani v višini 35,4 milijona evrov, pri čemer največji delež predstavljajo investicijski odhodki, in sicer 14,5 milijona. "To je 68-odstotno zvišanje v primerjavi s sprejetim rebalansom," je pojasnil Panikvar. Najpomembnejši načrtovani projekti v prihodnjem letu so odvajanja in čiščenja odpadne vode v porečju reke Drave v višini 4,6 milijona evrov, revitalizacija Stare steklarske in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami v višini slabega 1,9 milijona evrov, prezidava z rekonstrukcija in energetska sanacija OŠ Mladika, ki j vredna 1,2 milijona evrov, investicijsko vzdrževanje cestne infrastrukture, ki bo stalo milijon evrov ter rekonstrukcija ostrešja OŠ Olge Meglič v vrednosti 650 tisoč evrov. V načrtu pa je tudi izvedba ša kar nekaj projektov v vrednosti okoli 300 tisoč evrov.

Načrtovani proračunski primanjkljaj znaša okoli 6 milijonov evrov. Svetniki pa so se v razpravi strinjali, da je predlog proračuna investicijsko naravnan in dobra osnova za nadaljnjo 30-dnevno razpravo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta