Ptujski študenti z dobrodelno akcijo za 22-letno dekle s težko obliko cerebralne paralize. Kako lahko pomagate?

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
23.12.2022 15:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Barbara Jurgec, dekle iskrivih oči iz Zavoda Dornava 
Slavica Pičerko Peklar

Klub ptujskih študentov je v sodelovanju s Tilnom Sedlakom, mladim vinogradnikom iz Haloz, ptujsko glasbeno zasedbo Infected in še nekaterimi podporniki pred dnevi vabil na dobrodelni koncert, ki so ga povezali z zbiranjem denarja za Barbaro Jurgec oziroma njeno družino. Od vina do srca so poimenovali prav posebno druženje, povezano s kulturno poetično koncertno zgodbo. "Barbaro, takrat še deklico, sem spoznal pred dobrim desetletjem, ko sem bil zaposlen v Zavodu Dornava. Takoj sva se povezala in še vedno sva nadvse vesela vsakega najinega srečanja. Zaradi cerebralne paralize Barbara potrebuje 24-urno pomoč, ne govori, a zmore z očmi povedati vse. Izžareva izredno pozitivno energijo," pravi Tilen Sedlak. Spoznal je tudi njeno družino in hitro ugotovil, da Jurgčevi potrebujejo primeren avtomobil, s katerim bi hčerko lahko večkrat odpeljali domov, v Hrastovec pri Zavrču.

Dobrodelni koncert ptujskih študentov

V Centru interesnih dejavnosti Ptuj se je pred dobrim tednom odvila zgodba, polna veselja. Med udeleženci koncerta je bila tudi Barbara. Preden so jo pripeljali na prizorišče dogodka, so jo presenetili z obiskom pri frizerju, česar se je zelo razveselila. Lucija Sevšek, predsednica Kluba ptujskih študentov: "Delujemo na različnih področjih, mnogi od naših dogodkov so namenjeni širši javnosti. Na Tilnovo pobudo smo se odločili organizirati dobrodelno akcijo, ki smo jo za začetek povezali s kulturno-vinsko-kulinaričnim dogodkom." Barbarina družina živi v Hrastovcu pri Zavrču, kjer smo se po koncertu srečali z njenim očetom in mamo. "Ko nam je Tilen povedal, da so se skupaj s ptujskimi študenti odločili pomagati, smo bili prijetno presenečeni in seveda veseli. Imamo majhen avtomobil, ki pa se velikokrat pokvari in je tudi neprimeren za prevoz Barbare. Zato našo deklico resnično zelo težko pripeljemo domov," pravita Stanko in Božena Jurgec.

Tilen Sedlak z Barbarinimi starši, Stankom in Boženo Jurgec
Slavica Pičerko Peklar

Poleg Barbare imata še pet otrok. "Barbara je naša najmlajša, januarja bo stara 22 let. Zaradi spastične oblike cerebralne paralize je stara komaj kaj več kot leto odšla v Staro Goro, kjer je živela do odhoda v šolo. Takrat je prišla v Zavod Dornava, kar je bilo za vse nas veliko olajšanje, v Stari Gori smo jo zaradi dolge poti namreč lahko obiskali le dva- ali trikrat na leto. Zdaj, ko je v Dornavi, je lažje. Ko so bili naši zdaj že odrasli otroci še doma, so bili nadvse veseli, ko smo domov pripeljali še Barbaro. Skrbeli so zanjo in jo vedno vključevali v igro. Lepo jih je bilo gledati v njihovi otroški razigranosti, ko niso razmišljali o tem, česa njihova sestrica ne zmore, pač pa so se imeli preprosto radi. Tako je še danes. Čeprav Barbara ne živi z nami, smo zelo povezani. V domači hiši smo ji uredili sobo in poskrbeli za primeren dostop," pravita starša. Zadnja leta se tudi sama soočata z zdravstvenimi težavami, a jima njuni otroci vedno priskočijo na pomoč, da Barbara, ko je to le mogoče, kak dan preživi med svojimi.

Očara vsakogar, ki si vzame čas zanjo

"Naša Barbara je prav posebno dekle, s svojimi iskrivim pogledom in nasmehom razvedri vse okoli sebe. Izžareva neverjetno energijo, s katero očara vsakogar, ki si vzame čas zanjo," pove oče Stanko in spomni, da je Rudi Uran, fotograf in režiser, o njihovi Barbari pred leti posnel dokumentarni film Tista njena iskrica, ki je nagovoril mnoge gledalce in si ga Jurgčevi še vedno radi ogledajo. "Barbarina družina živi preprosto, skromno, Jurgčevi nikoli ne bodo prosili za pomoč. Barbaro pogosto obiščejo in jo odpeljejo domov, ko je to le mogoče, a bilo bi veliko lažje, če bi imeli primeren avtomobil. Skupaj s Klubom ptujskih študentov zato zbiramo denar za nakup avta, ki ga bomo preuredili, da bo primeren za prevoz Barbare," doda Tilen Sedlak. Verjame, da bodo ljudje pomagali tudi tokrat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta