Rače - Fram: Z županom o aktualnih in prihodnjih naložbah, ena od njih je gradnja brvi za pešce ob nadvozu čez avtocesto

Damijan Toplak Damijan Toplak
27.11.2021 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Od 11 milijonov evrov letošnjega občinskega proračuna so v Občini Rače - Fram po besedah župana Branka Ledineka za investicije namenili 5,5 milijona, v letu 2022 pa bodo od 11,5 milijona evrov težkega proračuna za naložbe dali 5,2 milijona. Njihov občinski proračun je nekoliko višji tudi zaradi sofinanciranja gradnje čistilne naprave. Projekt je vreden dva milijona evrov, od tega je 1,4 milijona evrov kohezijskih sredstev in 300 tisoč evrov državnih. Sicer pa so letos za novi zbirni center v Račah namenili 400 tisoč evrov. Ledinek omeni še naložbi v dve manjši nogometni igrišči z umetno travo, za kar so porabili 200 tisoč evrov, še 150 tisoč pa so odšteli za pumptrack in skate park.

Slab milijon za obnovo cest

Za knjižnico v Račah, ki jo urejajo v raškem gradu, namenjajo 400 tisoč evrov, za 300 tisoč evrov so zgradili še dva kilometra kanalizacije v naseljih Morje in Ranče. Urejena sta bila še prizidek k OŠ Fram in prostor za raztros pepela na framskem pokopališču, za skupno 90 tisoč evrov, za 150 tisoč evrov pa so uredili pločnik med Račami in Brezulo, z vso komunalno-infrastrukturno opremo. Sanacija plazu v Loki pri Framu jih je stala 45 tisoč evrov.

Z večanjem števila prebivalcev in širjenjem nekaterih naselij je tudi občina postavljena pred skrb za več komunalne infrastrukture in tudi za dovolj prostora v vrtcih in šolah. Ob ustanovitvi je imela občina Rače - Fram približno 5600 prebivalcev, zdaj jih ima že 7800. Največ individualnih hiš se gradi v Morju pri Framu, stanovanjskih blokov pa ob Mariborski cesti proti Hotinji vasi. "Dobra lokacija, dober družbeni in komunalni standard, za zdaj še nižje cene nepremičnin in tudi nižji komunalni stroški so tisto, kar privablja ljudi, da se priseljujejo," meni Ledinek. Letos so v občini zgradili, predvsem pa obnovili, 6,5 kilometra cest, za še tri kilometre pa je poskrbela državna direkcija za ceste. Za tovrstne naložbe so letos v občini zagotovili 900 tisoč evrov, prihodnje leto jih bodo natanko milijon evrov. Skupno je sicer v občini kar 120 kilometrov cest.

Odkupi za podvoz

V sodelovanju z državnima direkcijama za ceste in za železnice bi radi do leta 2024 dokončali podvoz pod železnico pri železniški postaji Rače na Ljubljanski cesti. Investicija bo stala 10 milijonov evrov, trenutno potekata odkup nekaterih objektov na tem območju in priprava projektne dokumentacije, pojasni župan. Velika investicija, v vrednosti milijona evrov, bo tudi gradnja brvi za pešce in kolesarje čez avtocesto, ob avtocestnem nadvozu, ki povezuje Rače s Framom. To investicijo naj bi končali v letih 2022 ali 2023, upajoč, da bo investicijo sofinancirala tudi direkcija za ceste. Ne le da bo s tem povezanost med krajema boljša, hkrati bodo s kolesarsko potjo povezani od Maribora preko Frama do Rač in naprej preko krajinskega parka do Slovenske Bistrice. V istem obdobju nameravajo dokončati krožišče v Framu, za kar si prav tako obetajo sofinanciranje.

Branko Ledinek s ponosom pokaže na maketo gradu v Račah.
Foto: Damijan Toplak

Damijan Toplak

S priključitvijo k turistični destinaciji Ravno polje si obetajo tudi večjo turistično prepoznavnost občine. Ledinek izpostavi ne le obnovo gradu Rače, temveč tudi to, da je ta sedaj res reprezentativen objekt: "Grad je 90-odstotno zaseden, prazne so le določene kleti." So ena redkih občin, ki že štirinajsto leto vsem dijakom in študentom podeljujejo 50 evrov štipendije deset mesecev v letu. Skupno jih to stane približno 250 tisoč evrov letno. Župan pravi, da se ne ozirajo na socialni položaj prejemnikov, da se ognejo nepotrebni birokraciji in tudi zlorab s tem ni. Meni še, da občani cenijo, da sta on in občinska uprava stalno dosegljiva. "Tudi 90 odstotkov gospodinjstev je povezanih s kanalizacijo in imamo optično napeljavo vse do zadnje kmetije na Pohorju, kar je bilo zlasti pomembno v času šolanja otrok na daljavo."

Ledinek je župan od 1. avgusta 1997, potem ko je bil Anton Bergauer imenovan za ministra. Na volitvah je bil nato izvoljen še šestkrat. Triinšestdesetletni Ledinek je sicer že upokojen, po izobrazbi je inženir agronomije. Ali bo znova kandidiral, se še ni odločil, odločitev bo največ odvisna od njegovega zdravja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta