Rače: V zbirnem centru ne sprejemajo več gradbenih odpadkov

Barbara Bradač Barbara Bradač
14.03.2020 05:00

Prav tako v raškem zbirnem centru ni več dovoljeno odlagati PVC-folije, mešanih komunalnih odpadkov in tudi bio razgradljivih kuhinjskih odpadkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Komunala Slovenska Bistrica skrbi tudi za ravnanje z odpadki v Občini Rače - Fram.
Komunala Slovenska Bistrica

Po tem, ko so v občini Rače - Fram podražili ravnanje z odpadki, so sprejeli tudi nekatere omejitve pri odlaganju odpadkov v Zbirnem centru v Račah, ki je namenjen ločenemu zbiranju odpadkov samo občanom, ki imajo stalno ali začasno prebivališče na območju raško-framske občine in so vključeni v sistem ravnanja z odpadki. Tako od letos za odlaganje odpadkov v zbirnem centru veljajo nekatere spremembe.
Pri Komunali Slovenska Bistrica in Občini Rače-Fram pojasnjujejo, da so v zbirnem centru zbrali preveč odpadkov, ki tja ne sodijo, zato bodo v prihodnje sprejemali samo odpadke, za katere je zbirni center namenjen. Najnovejše je, da v Zbirnem centru v Račah ne sprejemajo več gradbenih odpadkov, ki so jih še do nedavnega. Zakaj ne, pri Komunali pojasnjujejo: "Ker se gradbeni odpadki ne zbirajo v zbirnih centrih." Dodajajo še, da lahko občani Občine Rače - Fram sami pripeljejo dvakrat na leto manjše količine gradbenih odpadkov na odlagališče na Pragerskem. Manjša količina je, kot je zapisano na spletni strani javnega podjetja, "do skupne količine največ 3000 kg v koledarskem letu". Toliko gradbenih odpadkov lahko fizične osebe iz občine Rače - Fram same pripeljejo na Odlagališče Pragersko in jih brezplačno odložijo. Prav tako ni več dovoljeno odlagati PVC-folije, mešanih komunalnih odpadkov in bio razgradljivih kuhinjskih odpadkov v zbirnem centru Rače. Zelo natančno bodo tudi zahtevali, da povzročitelj, ki pripelje odpadke v zbirni center, predloži položnico o plačilu ravnanja z odpadki Komunale Slovenska Bistrica in osebni dokument s sliko.
Še vedno pa v Zbirnem centru Rače zbirajo kartonsko embalažo, časopise in revije, pločevinke, konzerve, trdo plastiko, plastenke, železo, pločevino, plastične zabojčke, oblačila in ostanke tekstila, steklo, plastično embalažo, barvne kovine, odpadni les, stiropor, kosovne odpadke, živalske stranske proizvode, odpadno električno in elektronsko opremo, tudi gume, določene nevarne odpadke in zeleni obrez.
Namerava pa občina posodobiti in rekonstruirati zbirni center Rače, za kar ima letos v proračunu predvidenih 180 tisoč evrov.
Ker je pri članku prejšnji teden bil podpis pod fotografijo okrnjen, podajamo pojasnilo. Najpogosteje imajo gospodinjstva 120-litrski črni/zeleni zabojnik, tista gospodinjstva, ki imajo biološke odpadke, pa imajo najpogosteje 120-litrski rjavi zabojnik. Mesečno odštejejo sedaj 21,1 evra, prej pa 14,81 evra. Res pa je, da je bila zadnja podražitev ravnanja z odpadki v občini pred tem potrjena že leta 2013.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta