Ravno polje kot Maldivi ali Malta

Damijan Toplak
18.06.2021 17:15
Po priključitvi še treh občin (Rače - Fram, Hajdina, Videm) k destinaciji Ravno polje je ena najmlajših turističnih destinacij v Sloveniji po velikosti podobno velika kot turistični velesili iz Indijskega oceana in Sredozemlja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sonja Breznik (v ospredju), župani in podžupan občin destinacije Ravno polje (od leve): Egon Repnik, Branko Marinič, Anton Leskovar, Anej Lukan, Stanislav Glažar in Branko Ledinek. 
Igor Napast

Turistična destinacija Ravno polje je ob občinah Kidričevo, Starše in Miklavž na Dravskem polju danes pridobila še tri članice, namreč občine Rače - Fram, Hajdina in Videm. Po novem Ravno polje zajema 35 tisoč prebivalcev in površino 271 kvadratnih kilometrov. Če bi to destinacijo primerjali po velikosti držav, bi bila le za spoznanje manjša od Maldivov in Malte, dveh držav, ki zelo visoko kotirata na svetovnem turističnem zemljevidu in se lahko v običajnih oziroma neepidemijskih letih pohvalita z veliko turisti, precej več kot milijonom letno. O teh številkah lahko v destinaciji Ravno polje, ki je bila ustanovljena 18. januarja 2019, za zdaj le sanjajo, a ena najmlajših turističnih destinacij v Sloveniji je s priključitvijo treh dodatnih občin povečala število turističnih ponudnikov s 40 na 80, po novem pa premorejo nad 350 ležišč.

Ravnica, ki te prevzame

Destinacija Ravno polje išče svoj prostor pod soncem ob dveh turistično močnih destinacijah, kot sta Ptuj in Maribor s Pohorjem, saj je prav na območju med tema dvema mestoma in ob njiju. Sedaj se Ravno polje razteza vse od Pohorja pa do Haloz, vmes pa je Dravsko polje, zato so tudi dali slogan destinacije: "Ravnica, ki te prevzame." Sonja Breznik, koordinatorka in oblikovalka turistične destinacije, ob tem pove, da ne stavijo na avtobuse turistov, ampak na butični turizem, pa na predstavljanje tako imenovane zelene destinacije in ponujanje turizma tistim, ki ga želijo preživeti na podeželju.

Destinacija, ki je dobila ime po bolj ali manj porušenem renesančnem dvorcu iz kraja Kungota pri Ptuju v občini Kidričevo, ki je bil v 17. stoletju prava paša za oči, bo s promoviranjem turizma skušala oživiti kulturno dediščino na tem prostoru. S projektom se ne povezuje zgolj šest podravskih občin, ampak tudi turistični ponudniki s tega območja, saj turizem, tako Breznikova, ne pozna meja, sami pa bodo v destinacijo Ravno polje skušali pritegniti turiste, ki si želijo zanimivih in nekoliko drugačnih, tudi adrenalinskih doživetij, seveda ob tem ne manjka izvrstna kulinarika.

Prejemniki priznanj za turistično vodenje po destinaciji Ravno polje ter župani in podžupan šestih občin, ki po novem sestavljajo omenjeno turistično destinacijo.
 
Damijan Toplak

Oblikovali so spletno stran visitravnopolje.si, ki je že zdaj ob slovenskem dostopna v hrvaškem, angleškem in nemškem jeziku. Jeseni bodo spletno stran dopolnili še s ponudniki treh občin, ki so se destinaciji priključile zdaj, oblikovali pa bodo tudi predvidoma deset tematskih produktov, ki si jih bo lahko izbral turist, ki bo obiskal Ravno polje. Opažajo veliko zanimanje med slovenskimi turisti za porabo turističnih bonov na destinaciji, obenem so v ustanavljanju tako imenovane incoming agencije, ki bo poskrbela za čim večji prihod turistov tudi iz tujine.

Dobili so grad in še Morje

Kidričevski župan Anton Leskovar, ki županuje enajst let, je spomnil, da sta bila z nekdanjim, žal že pokojnim starškim županom Bojanom Kirbišem velika zagovornika ustanovitve turistične destinacije Ravno polje, ob tem je bil velik izziv, ker so ljudje Kidričevo dojemali zgolj kot industrijsko in kmetijsko občino, čeprav ima veliko pokazati tudi v turističnem smislu. V zadnjem času so ob pomoči zasebnega partnerja, družine Kuhar, veliko investirali v ponudbo in infrastrukturo bližnjega Zelenega jezera (Greenlake) na Pleterju, ki v teh dneh že vabi kopalce, saj ima voda v jezeru 22 stopinj Celzija. Prav tako imajo obiskovalci jezera na voljo veliko različnih športnih aktivnosti. Čakajo še na uporabno dovoljenje in potem bo na jezeru možno tudi "vejkati", že sedaj pa se lahko tam vesla ali prevaža v čolnu in kanuju. Dogajanje na jezeru bo za domačine in turiste pestro čez vse poletje, dokler bo vreme to dopuščalo, imeli bodo številne zabavne prireditve.

Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Starški podžupan Anej Lukan je izrazil zadovoljstvo, ker je toliko turističnih vodnikov izkazalo interes za vodenje po destinaciji Ravno polje, miklavški župan Egon Repnik pa je ugotavljal, da je njihova občina v Ravnem polju našla svoj prostor in identiteto, česar ne v Mariboru ne na Pohorju ni uspela najti. Da je destinacija Ravno polje zdaj zaključena celota, ki bo tudi v njihovo občino, ki slovi po prvem rimskem mitreju, privabila več gostov, je menil hajdinski župan Stanislav Glažar. Račko-framski župan Branko Ledinek pa, da bo njihova občina k Ravnemu polju doprinesla del Pohorja, pa tudi Morje, četudi le kot kraj, z obnovljenim gradom v Račah pa še grajsko poslopje. Videmski župan Branko Marinič pričakuje, da bo njihova občina kraje Dravskega in Ptujskega polja lepo povezala s haloškimi griči, in je izrazil upanje, da bo njihovih 20 ponudnikov naposled lahko doseglo večji turistični izplen, kakor ga je v destinaciji Haloze.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta