Razdelile 170 pletenih odejic: "Povsod so veseli naših daril. To nam daje moč"

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
01.10.2022 05:00

Prostovoljke zavoda Rajhenburške zanke na vseh koncih in krajih Slovenije pletejo in kvačkajo tople odejice in jih podarjajo. Tokrat so razveseljevale v Dornavi in Muretincih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanovalci zavoda Dornava so pisane odejice že poskusili.
Slavica Pičerko Peklar

"To je tako prisrčno in toplo darilo, da lahko še kdaj pridete k nam," je v zahvalo ob donaciji kar 120 pletenih in kvačkanih odej dejala Nataša iz Zavoda dr. Marijana Borštnarja v Dornavi, Cvetka pa dodala, da je pisana odejica nepozabno darilo za njen rojstni dan. "Tudi sama rada pletem, zato vem, da je potrebno res veliko dela, da kaj lepega nastane. S tem darilom ste nas lepo presenetili," se je podarjenega razveselila Aleksandra in eno od odej vzela še za svojega moža. Prostovoljke iz zavoda Rajhenburške zanke so v slabem letu, kar delujejo in svojo mrežo prostovoljstva širijo po vsej Sloveniji, spletle in skvačkale že več kot tisoč pisanih odejic.

"Idejni vodji projekta, ki resnično greje, sta Meta Nelc in Ana Petrič. Prostovoljke izdelujemo odeje v velikosti dober meter krat meter iz donirane volne, vesele pa smo tudi denarja za nakup materiala," pravi Irena Žganjar, koordinatorica projekta na štajerskem koncu, "tokrat smo 120 odejic pripeljali, ja, med nami je tudi kak prostovoljec, v Zavod Dornava. Še 50 smo jih podarili stanovalcem muretinske enote ptujskega doma upokojencev. Povsod, kamorkoli pridemo s temi našimi darili, so nas veseli in to nam daje moči za še več dela."

Odejice, dodajajo prostovoljke, ne služijo samo uporabnikom, temveč koristijo tudi njim samim, saj si marsikatera prostovoljka z njihovim pletenjem in kvačkanjem zapolni čas. Pletenje in kvačkanje imata tudi tudi terapevtski učinek - znižujeta raven stresnega hormona kortizola, kar vodi k znižanju krvnega tlaka, učinkuje proti aksioznosti in depresiji. Možgani so med tem ustvarjanjem v stanju, ki je primerljivo z meditacijo in jogo. "Ob vsem tem pa so se v tem letu med nami stkala pristna prijateljstva in to našo srčnost želimo širiti," sklene Irena Žganjar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta