Raznovrstna pomoč v okviru projekta sodobna oskrba starejših

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
12.03.2021 06:20
V brezplačno oskrbo vključenih sto uporabnikov s Ptujskega in vsaj toliko bi jih radi do prihodnjega poletja še vključili v projekt, ki je med starejšimi dobro sprejet
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vstopno točko Sodobne oskrbe starejših so uredili v ptujskem zdravstvenem domu. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Z odprtjem vstopne informacijske točke v ptujskem zdravstvenem domu so lansko jesen na Ptujskem začeli izvajati dveletni projekt, imenovan Sodobna oskrba starejših. Do te oskrbe so upravičeni starejši od 65 let, ki zaradi bolezni, starostne oslabelosti, poškodb, invalidnosti in drugih starostnih tegob potrebujejo pomoč. Pomoč je za uporabnike, ta čas jih je že sto, brezplačna. Vrednost projekta je 2,6 milijona evrov in ga v 80 odstotkih financira Evropski socialni sklad, preostalo doda država. Na včerajšnji tiskovni konferenci so vključeni v projekt spregovorili o prvih izkušnjah in dodali, da je vključitev še vedno mogoča.

​Dobrodošla pomoč na domu

V projekt je vključena tudi Rajka Petkoski, ki ji zadnja tri, štiri leta enkrat tedensko za dve uri pride pomagat oskrbovalka v okviru pomoči na domu, ki jo izvaja center za socialno delo. "To je treba plačati, a sem zelo zadovoljna, saj brez te pomoči pri gospodinjskih delih pa tudi osebni negi zaradi hudih težav s hrbtenico in hojo ne bi zmogla. Od jeseni me obiskuje in mi pomaga tudi sodelavka iz projekta Sodobna oskrba starejših, ki prihaja ob torkih, ob petkih pa me ponovne samostojne hoje uči fizioterapevt," je s plačljivo in neplačljivo pomočjo zadovoljna 75-letna Ptujčanka. Doda, da živi sama, a ji njeni, kolikor le lahko, pomagajo in jo obiskujejo.

Rajka Petkoski bi brez pomoči na domu težko zmogla. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Sodobna oskrba starejših, ki jo na Ptujskem vodi Dom upokojencev Ptuj (DUP) v partnerstvu s centrom za socialno delo (CSD), zdravstvenim domom (ZD) in ptujskimi lekarnami, je evropski projekt in denar zanj zagotavlja Evropski socialni sklad. Začel se je lansko jesen, trajal pa bo do poletja 2022. Kot pravi Miran Kerin, direktor CSD Spodnje Podravje, so sami pomoč na domu začeli zagotavljati že pred tremi desetletji, ko je bilo treba ljudi celo prositi, da so jim lahko prišli pomagat. "Zadnja leta naših 19 oskrbovalk obiskuje tudi do 150 starejših na širšem ptujskem območju. V času izbruha koronavirusa smo imeli 121 oskrbovancev, potem je zanimanje, tudi zato, ker so njihovi svojci začeli delati od doma ali so bili na čakanju, upadlo na 85 uporabnikov, pa čez poletje spet naraslo in z drugim valom širjenja bolezni ponovno nekoliko upadlo, tako da smo imeli konec lanskega leta vključenih 91," pojasnjuje Kerin.

Marija Bezjak z mamo Marijo Petrovič Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR
Marija Bezjak z mamo Marijo Petrovič Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Ekonomska cena ure pomoči na domu je 19,82 evra, a polne cene ne plača nihče, saj občine subvencionirajo vsaj 50 odstotkov te cene, je pa tudi od socialnega stanja uporabnika odvisno, kolikšno je njegovo plačilo. "Pomoč na domu izvajamo tudi ob nedeljah in praznikih, a takrat je cena za uporabnike nekaj višja," pravi Kerin in pozdravlja projekt sodobne oskrbe starejših ter vzpostavljeno partnerstvo, ki omogoča kar najbolj kvalitetno pomoč starejšim. "Rešitev je zagotovo v sprejetju zakona o dolgotrajni oskrbi, do takrat pa pomagamo s temi projekti, ki so med ljudmi povečini dobro sprejeti."

​Celovita oskrba

Katja Kuclar, socialna delavka: "Med ljudmi, ki so že vključeni v projekt sodobne oskrbe, opažamo, da pogrešajo socialne stike in je bilo to zadnje leto za mnoge resnično težko. V začetku so nekateri tudi z dvomom sprejemali našo pomoč, nekateri so se bali morebitne okužbe, a naši sodelavci ravnajo zelo odgovorno in pri stikih upoštevajo vse varovalne ukrepe. Zdaj, po nekaj mesecih sodelovanja, nam marsikateri svojec rad pove, da smo razbremenili tudi njih, saj so mnogi v skrbi za svojce skoraj izgoreli."

Tiskovna konferenca o Sodobni oskrbi starejših Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Andreja Potočnik, vodja projekta Sodobna oskrba starejših: "Zanimanje za vključitev v projekt narašča. Mi ta čas pomagamo stotim uporabnikom, prejeli pa smo 313 vlog za pomoč in vse bomo tudi obdelali ter videli, kakšno pomoč vsak prosilec potrebuje. Običajno osnovno osebno nego dopolnjujemo s fizioterapijo in delovno terapijo, veliko pozornost posvečamo pogovorom in svetovalnemu delu, tako tudi glede zdravega načina življenja, ki vključuje letom primerno prehrano in ustrezno jemanje zdravil. Zdaj vzpostavljamo tudi možnost 24-urne e-oskrbe. Večina naših uporabnikov prihaja iz mestne občine Ptuj, iz Kidričevega, s Hajdine in Destrnika."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta