Ribnik Videž: Na ulov prihajajo iz vse države

Irena Brdnik
10.09.2022 03:00

Štirje ribniki Videž v skupni površini osem hektarjev stojijo okoli tri kilometre od regionalne ceste Slovenska Bistrica-Poljčane, domačini jim rečejo Ribnik Videž.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
K ribnikom na Videž prihajajo na ulov ribiči iz vse Slovenije.
Irena Brdnik

Za obiskovalce so odprti od začetka marca do konca oktobra. Ribnike upravlja Ribiška družina (RD) Slovenska Bistrica, ribiški čuvaj je tretje leto Franc Švab iz Slovenske Bistrice, nekdanji voznik več slovenskobistriških županov in državnih ministrov, ki si v pokoju čas krajša s to obveznostjo. "Obiskovalci pridejo ribarit iz vse Slovenije, tako domačini kot ribiči iz Koroške, Dolenjske in od drugod, največ med vikendi. Prihajajo tako imenovani dnevničarji - turistični ribiči in člani, pa tisti, ki ne lovijo rib, in tisti, ki gredo zgolj na sprehod," pove Švab.

Okolica ribnikov je lepo urejena.
Irena Brdnik

Od štirih ribnikov sta dva vzrejna, eden je namenjen ulovu za člane (v omenjeni ribiški družini je 250 ribičev), en ribnik površine slabih treh hektarjev pa je komercialen in namenjen vsem drugim za ulov. Možen je ulov "ujemi in spusti" in tudi "ujemi in speci". Ob ribniku sta tudi dva objekta oziroma urejena prostora v naravi za pripravo rib in za piknik, ki ju je možno najeti. Tukaj je veliko parkirišče. Tam je še ribniška brunarica, v kateri je mogoče kupiti dovolilnice.

V RD Slovenska Bistrica, kot pojasnjujejo, so pogodbeni ribiški čuvaji, ki jih minister, pristojen za kmetijstvo, imenuje za šestletni mandat. Posamezen čuvaj se usposablja na rednih in obnovitvenih seminarjih in mora opraviti izpit. Ko je usposobljen, med drugim nadzoruje ribolov, ribolovne dovolilnice in uplen, spremlja posege v vode ribiškega okoliša, evidentira in obvešča o nenapovedanih posegih na vodnih in obvodnih zemljiščih ribiškega okoliša. "Red in odnos do ljudi se je zelo spremenil na boljše, odkar je tu ribiški čuvaj Franc Švab, ki je dober gospodar. Zasadil je rože in lepo uredil okolico. Tu je od zore do mraka, za kar mu gre vsa pohvala," je povedal eden od rednih obiskovalcev. V ribniku so amurji, krapi, linji, smuči, babuške, ploščiči.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta