Rušenje opuščenih farm po menjavi nepremičnin med občino in Perutnino

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
03.07.2021 06:05
Območje nekdanjih prašičjih farm v Dražencih se je Perutnina odločila revitalizirati. Zemljišča v prostorskih načrtih opredeljena za industrijsko gradnjo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Perutnina se je odločila za rušitev opuščenih prašičjih farm v Dražencih. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Občina Videm in Perutnina Ptuj (PP) sta sklenili pisni dogovor o ureditvi lastništva zemljišč v Dražencih, kjer so zadnja leta samevale in propadale nekdanje prašičje farme. Na vprašanje, kaj bodo z zemljiščem - šlo naj bi za kar pet hektarjev veliko območje tik ob podravski avtocesti -, župan Vidma Branko Marinič odgovarja: "Ta čas postopki prenosa, tudi delne menjave zemljišč in vpisa v zemljiško knjigo, še potekajo, a moram povedati, da je sodelovanje kooperativno, z željo tako nas kot Perutnine, da razmerja čim hitreje in brez zapletov dorečemo."

​Kaj sledi, se še ne ve

"Zemljišča, kjer so bile v preteklosti prašičje farme, je PP nasledila od Kmetijskega kombinata Ptuj. Perutnina Ptuj ni izključna lastnica kompleksa. Zemljišča v lasti Občine Videm in zemljišča PP pa se tudi prepletajo. PP in Občina Videm sta z veliko kooperativnosti dosegli dogovor o menjavi zemljišč, ki je v obojestransko korist. Glede na neuporabnost in dotrajanost objektov - farme ne delujejo že od leta 2008 - smo se v PP odločili za projekt revitalizacije oziroma porušitve 23 farm in ostalih spremljajočih objektov, kot so skladišča, kotlarna, vratarnica. Strošek bo znašal več kot 400 tisoč evrov in ga v celoti krije PP. Po dokončanju del bo celotna lokacija dobila prijaznejšo podobo in omogočeni bodo ustrezni pogoji za nemoteno urejanje obrtno-industrijske cone ob podravski avtocesti. Mi bomo tudi v prihodnje ostali lastniki dela zemljišč, a ker novih farm na tem območju ni mogoče graditi, razmišljamo v smeri novih vlaganj v kak nov objekt ali v ureditev logističnega centra. Dokončna odločitev o tem še ni sprejeta. Za nas je v tem trenutku najbolj pomembno, da smo oziroma bomo lokacijo ustrezno uredili in očistili ter tudi na ta način dali jasno sporočilo, da PP prispeva k prijaznejšemu okolju, v katerem deluje," so v odgovoru na vprašanje, kaj jih je vodilo v zrušitev nekdanjih farm in kaj nameravajo zgraditi na delu revitaliziranega območja, ki bo ostalo v njihovi lasti, odgovorili v PP.

Na desni strani avtoceste leži videmska industrijska cona, zdaj bo kaj takega mogoče urediti tudi na levi strani. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

V Dražencih, kjer so nekdaj redili prašiče, so bili farmski objekti skoraj poldrugo desetletje prazni, zdaj po rušitvi bo del območja ostal v lasti PP, delujeta pa na tem kmetijsko-industrijskem območju, ki leži na območju videmske in hajdinske občine, še mešalnica krmil in bioplinarna.

​Strateško pomembna zemljišča

Videmski župan pojasnjuje, da se v preteklosti nihče v občini ni posebej ukvarjal z vprašanjem zemljišč na območju katastrske občine Lancova vas, ki je del njihove občine. "Zdaj se je pokazala priložnost," pravi, "da pridemo do zemljišč, kjer je mogoče izvajati gospodarsko dejavnost. Kakšno, še nismo dorekli, to tudi ne bo moja odločitev, pač pa bo prihodnjič o namembnosti zemljišč, ki so v prostorskih planih namenjena gospodarski rabi, odločal občinski svet. Vsekakor pa moramo najprej končati dogovore s PP in izvesti zemljiškoknjižni prenos. Za nas so ta zemljišča strateškega pomena. Ali bo občina tam začela urejati še eno obrtno-podjetniško cono ali jih bo prodala, bo pokazal čas oziroma zanimanje investitorjev. Moram pa povedati, da že zdaj, vse od zgraditve avtoceste, tako naša kot sosednje občine, ki ležijo ob tej avtocesti, prejemamo številne ponudbe potencialnih investitorjev, ki bi želeli tod graditi in razvijati svojo gospodarsko dejavnost."

Perutnina se je odločila za rušitev opuščenih prašičjih farm v Dražencih. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR
Perutnina se je odločila za rušitev opuščenih prašičjih farm v Dražencih. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Nedaleč od zemljišč, čez avtocesto, ki jih bo na območju nekdanjih farm pridobila videmska občina, je ta v preteklih letih že uredila obrtno-podjetniško cono, a še ni zaživela, kot bi želel župan Marinič. "Tudi obstoječa industrijska cona leži neposredno ob avtocesti, tam je komunalno urejenih 17 parcel, vendar se sedem kupcev še ni odločilo za gradnjo in ostajajo nepozidane, ob tem pa, kot sem že omenil, imamo vrsto interesentov, ki bi tod radi razvijali svoje poslovne dejavnosti. Mi smo za to, da bi lastnike kupljenih parcel nagovorili h gradnji, sprejeli odlok, da morajo v tem letu začeti gradnjo ali parcele prodati, sicer jim bomo s prihodnjim letom začeli zaračunavati davek za nepozidane parcele," razlaga Branko Marinič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta