S kakšnimi vtisi so dijaki iz Indije zapustili Ptuj? Navdušeni so, da tu ni veliko prometa in da je okolje čisto

Hojka Berlič Hojka Berlič
14.10.2023 05:18

Ptujski gimnazijci so tradicionalno gostili vrstnike iz New Delhija. Prijateljstvo z dijaki St. Mark's School iz New Delhija v Indiji traja že desetletje. Na klepet jih je povabila tudi županja Ptuja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Indijski dijaki in njihovi spremljevalci z županjo Nuško Gajšek
Hojka Berlič

"Vsako leto se odločimo za projekt, letos je to kuhanje indijskih in slovenskih jedi ter raziskovanje kulinarike. Vsako leto izvedemo tudi izmenjavi - eno v Indiji in eno pri nas, ko dijake gostijo družine. Pripravimo delavnice, ekskurzije, ob popoldnevih imajo gostje prosti čas, ki ga lahko preživijo z družinami gostiteljev ter spoznavajo bližnjo in daljno okolico. Cilj je odprti duh za prihodnost, ki ga morda v šolskih klopeh, zgolj s klasičnim poukom, težje pridobimo," je pojasnila koordinatorica sodelovanja na Gimnaziji Ptuj Manja Bratuž.

Ptujski gimnazijci so bili v Indiji 14 dni že januarja. Med njimi tudi Aljaž Habjanec iz 4. š. Pravi, da je bila zanj ob prihodu v New Delhi največji šok velika onesnaženost zraka: "Že ko prideš iz letališke stavbe, začutiš smog. Kar naprej smo si brisali nos, iz katerega je prihajal črn izcedek. Druga stvar, ki se nam je vtisnila v spomin, je zelo neorganiziran promet, prehodov za pešce ni, nihče ne upošteva prometnih pravil, tudi policije ni videti nikjer." Po drugi strani jih je nadvse očaral odnos gostiteljev, vsi so jih izjemno lepo sprejeli: "Pa zagotovo tudi hrana. Čeprav je zelo pekoča, je odlična."

Mentorji izmenjave s ptujsko županjo Nuško Gajšek in ravnateljem Gimnazije Ptuj in podžupanom Boštjanom Šerugo
Hojka Berlič

Ker indijski dijaki prihajajo iz mesta z več milijoni prebivalcev, je zanje pri nas prav tako največje presenečenje promet. "Vse je videti tako odprto, tiho in mirno pa tudi izjemno čisto. Ozračje je zelo prijetno. Ljudje so izjemno prijazni in gostoljubni. Všeč so nam tudi vaše zgradbe, Ptuj ima bogato zgodovino in kulturo. Takih zgradb pri nas ni. Do sedaj smo videli kar nekaj gradov. To je vse zelo drugačno od našega mesta, ki je zelo tehnološko, s številnimi industrijskimi območji. Vse, kar vidimo tukaj, nam v Indiji pravzaprav ni na razpolago, zato je to za nas povsem nova izkušnja, ki nam je všeč," sta navdušeno razlagala Manan Aggarwal in Teghpreet Singh Puri. Ob tem sta dodala, da se indijska in slovenska kulinarika močno razlikujeta: "V Indiji meso pravzaprav ni sestavina tradicionalnih jedi, tudi priprava je popolnoma drugačna. Prav tako skoraj ne poznamo hladnih jedi. Tukaj smo pokusili različno pripravljeno meso, različne omake, različne vrste kruha. Vse to je za nas popolnoma novo, a uživamo." Uživali so tudi v okusih, čeprav so priznali, da vendarle nekoliko pogrešajo obilico indijskih začimb. Zelo so bili veselili, da si bodo ob Ptuju ogledali še druge slovenske kraje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta