S pomočjo projekta Poni mladi uresničujejo podjetniške ideje ideje

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
13.11.2021 06:30

Bodočim podjetnikom nova znanja in veščine za uspešen prodor na trg. V začetku decembra nov javni poziv

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Skupaj je mnogokrat lažje, pravijo udeleženci. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR

Slavica Pičerko Peklar

V začetku decembra bo Regionalna razvojna agencija za Podravje - Maribor v sodelovanju z Znanstvenoraziskovalnim središčem (ZRS) Bistra Ptuj in Razvojno agencijo Slovenske gorice, d.o.o., objavila peti javni poziv za vključitev v projekt Podjetno nad izzive - Poni.

Štiri mesece za rast

Darja Verlič je ena od šestih udeležencev četrtega kroga podjetniškega usposabljanja v okviru projekta, ki poteka v ZRS Bistra Ptuj: "Razpis za sodelovanje sem opazila na ptujskem zavodu za zaposlovanje in najprej pomislila, da to ni zame, potem pa se vendarle odločila oddati prijavo in od avgusta sem v okviru projekta zaposlena na ZRS Bistra, sem pa že tudi tik pred tem, da začnem svojo dejavnost - poimenovala sem jo Idejpi - razvijati kot samostojna podjetnica. Konec novembra se moje štirimesečno sodelovanje v projektu Poni namreč končuje, v tem času pa sem pridobila ogromno znanja."

Darja Verlič se je odločila za izdelavo personaliziranih izdelkov. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR

Slavica Pičerko Peklar

In kako je diplomirana inženirka agronomije odkrila, kaj želi delati? "Po končanem študiju nisem imela posebne sreče, vedno sem dobila delo le za določen čas, nazadnje, v času nosečnosti, sem službo zaradi stečaja podjetja celo izgubila. Ker me je vedno navduševalo ustvarjanje, še posebej povezano z oblikovanjem, in nisem želela kar čakati, sem takrat kupila stroj za izdelovanje nalepk in začela z dekoracijo cvetličnih lončkov. Kmalu so se pridružile sveče. Kar sem naredila, sem prodala preko spletnih omrežij, obenem pa sem dejavnost registrirala kot osebno dopolnilno delo. Pokazalo se je, da ljudje iščejo take personalizirane sveče, cvetlične lonce in podobno z različnimi nalepkami in napisi.

Ko sem začela, tega ni počel še nihče, zdaj je konkurenca že kar velika in zato je moje razvijanje podjetniške poti povezano tudi s tem, kako svoje ideje zaščititi in kako prodajo povečati oziroma si zagotoviti delo skozi celo leto, ne samo v času različnih praznovanj in spominjanj. Ta čas ljudje že povprašujejo po adventnih svečkah z različnimi napisi. Dela je kar veliko, a je to za zdaj bolj sezonsko, zato iščem poti do različnih trgovcev, ki bi bili pripravljeni te moje sveče - med njimi so vse bolj tudi dišeče - dati na police," pravi mlada sogovornica, mama dveh otrok, ki bi vsakemu, ki se odloča za samostojno podjetniško pot, svetovala vključitev v kak tak projekt, inkubator.

"Že to, da je zjutraj treba od doma - v službo, kot rečemo temu sodelovanju, kjer sicer dobimo zgolj minimalno plačo, a v zameno za prizadevnost ogromno znanja -, je veliko vredno. Tukaj se srečujemo podobno misleči, pomagamo si, zdaj lahko kar takoj, ko si kaj zamislim, za mnenje povprašam ostale udeležence ali mentorje. Vsi smo tako pozitivno razmišljajoči in prepričana sem, da bo uspelo tudi ostalim."

Partnerstvo treh agencij

Pri projektu Poni gre za model podjetniškega usposabljanja, v okviru katerega udeleženci v času štirih mesecev, kolikor traja zaposlitev, razvijejo in realizirajo lastno podjetniško idejo, razlaga Robert Novak, ki v ptujskem ZRS Bistra vodi projekt. Izvajajo ga skupaj z Regionalno razvojno agencijo Podravje - Maribor in Razvojno agencijo Slovenske gorice.

Robert Novak, ZRS Bistra, je navdušen nad idejami udeležencev projekta Poni. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR

Slavica Pičerko Peklar

"Projekt poteka od lanskega leta in se bo končal junija 2023, zdaj smo na polovici. Na vsak razpis, do zdaj so bili štirje, se prijavi tudi 200 in več kandidatov, je pa v projektu do zdaj sodelovalo 78 udeležencev - na Ptuju vedno po šest, v Mariboru po dvanajst in v Lenartu po štirje. Naši ptujski udeleženci so zares ustvarjalni, pa tako ena od tokratnih udeleženk izdeluje kvačkane izdelke, take uporabne. Imamo udeleženko, ki se je odločila za prodajo rabljenih lego kock in nagovarja predvsem zbiratelje le-teh, eden od udeležencev razvija zamisel o širjenju doživljajskih parkov, še ena se podaja na pot psihoterapevtskega svetovanja. V začetku decembra bomo objavili nov, peti javni poziv. Mi udeležencem ponujamo program podjetniških usposabljanj, omogočamo mentorstvo in pomagamo pri uresničevanju poslovnih idej. Veliko sta vredni podpora in pomoč izkušenih mentorjev pri razvoju ideje in pripravi poslovnega načrta, sodelujoči pa radi povedo tudi, da je še kako pomembno njihovo medsebojno sodelovanje, saj si pomagajo, svetujejo, povedo, kaj menijo o kakšni zamisli, obenem pa tkejo sodelovanja z že na trgu prisotnimi podjetniki in podjetji." Projekt financirata Republika Slovenija in EU iz sklada za regionalni razvoj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta