Salon Sauvignon: Hitro v svetovni vrh

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
14.04.2019 18:49

Vsa vinorodna Slovenija je dežela sauvignonov. Že peta izvedba salona vključena v svetovno ocenjevanje vin te sorte

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnji nagrajenci v spremstvu županje, ministrice, direktorja KGZ in vodje salona

Sortni vinski saloni so po svetu in tudi pri nas dokaj običajni. Da so se na Ptuju, najstarejšem slovenskem mestu z najstarejšim vinskim arhivom v tamkajšnji vinski kleti ter nekoč in danes pomembnem regionalnem središču vinarstva, pred petimi leti odločili prav za sauvignon, je dobro pretehtana odločitev. Morda ni najbolj zastopana, je pa ena najpogostejših sort ptujskega območja, predvsem pa je tam okoli kar nekaj z njo zasajenih leg, ki jih stroka uvršča med najboljše na svetu.

Muhast, a priljubljen

Sauvignon spada med najbolj priljubljena bela vina, v Sloveniji ga pridelujejo v vseh vinorodnih deželah. Velja za dokaj zahtevno, včasih že kar muhasto sorto, ki jo odlikujeta izrazita aromatika, a tudi raznolikost - glede na čas trganja in način donegovanja omogoča pridelavo nadvse raznolikih vin s široko paleto hrane, h kateri se poda. Vrhunski slovenski sauvignoni se (ne sicer po količini, pač pa po kakovosti) zlahka kosajo s svetovnim vrhom, zato pravzaprav ne čudi, da so ptujski salon že ob njegovi peti izvedbi sprejeli v Concours Mondial du Sauvignon, mednarodni forum za globalno ocenjevanje vin te sorte. Kot je povedal vodja salona Slavko Podbrežnik Dobnik, to na široko odpira vrata regije in celotne Slovenije v svet - pa ne le v enološkem smislu, ampak tudi v širšem kulturnem ter seveda v povezavi s turizmom.

Obvezna spremljava tovrstnih prireditev so tudi vinske kraljice.
Vzorci, pripravljeni na ocenjevanje
Odprto kuhinjo so letos spet postavili na notranjem dvorišču samostana.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta