Sedem pogumnih voznikov je s pony expressi na 350 kilometrov dolgi poti raziskovalo Štajersko in Posavje

Anita Kirbiš
15.08.2021 06:30
Tudi letos so v Jakobskem Dolu pri Mariboru pripravili Vojkov memorial.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmagovalci in nagrajenci Vojkovega memoriala v tekmovanju s poniji v Jakobskem Dolu Foto: Anita Kirbiš
Anita Kirbiš

V Kulturnem društvu Mi Jakob deluje sekcija za ohranjanje ljudskega izročila, ki šteje 50 članov. Društvo se je v prvih letih, ko so bile zime bolj radodarne s snegom, uveljavilo s tradicionalno prireditvijo Tekmovanje v vožnji z drdleci, že vrsto let pa se ukvarjajo z iskanjem starih koles s pomožnim motorjem Pony express, ki jih je izdelovala tovarna koles Rog Ljubljana v sodelovanju z Unisom iz Sarajeva. Prva proizvodnja v več različicah (vgrajevali so motorje Laura, Puch E 50 in Tomos) je stekla leta 1968 in je trajala vse do leta 1974, veliko teh koles pa je našlo lastnika tudi v Mariboru in okolici.

V nizu vsakoletnih Jakobovih prireditev v juliju je tekmovanje v spretnostni vožnji s starimi Rogovimi pony expressi, ki si ga je pred 40 leti omislil najbolj zavzeti član društva in idejni organizator spretnostnih voženj, preminuli Vojko Kocbek. Dogodek je zadnjih 15 let tekmovalnega značaja v organizaciji KD Mi Jakob, dvanajst let pa je tudi memorialen - Vojkov memorial. Glavni organizator dogodka je družina Kocbek, predsednik KD Igor Kocbek in Sabrina Hudales pa vsako leto vlagata v tekmovanje maksimalne napore. Vsi tako imenovani poneki so častitljive starosti - okrog 40 let ali več, česar jim glede na videz in tehnično brezhibnost, so namreč registrirani, ne gre prisoditi. Lastniki v njihov videz poleg finančnih sredstev vlagajo veliko "restavratorske" ljubezni in idej, vsi pa so opremljeni s slovenskimi zastavicami.

Še najmanj težav z "eksanjem" špricerja

Zadnja leta se ob dnevu državnosti ekipa drznih članov kluba Pony express Jakob odpravi na dolgo popotovanje iz Jakoba. Povsod so prijazno sprejeti in vzbujajo nemalo pozornosti; pot pa jih običajno vodi preko Slovenskih Konjic, kjer jih je vedno prijazno sprejel in pogostil arhidiakon Jože Vogrin, jakobske gore list. Pa v Piran, Trst, na Koroško, v Novi Sad, na Dolenjsko in v Belo krajino ..., na poti doživljajo nemalo presenečenj, tudi servisiranja ponekov. Letos je za njimi izjemen podvig, sedem pogumnih voznikov se je prvič, samo z žensko spremljevalno ekipo, podalo s pony expressi na 350 kilometrov dolgo pot in raziskovalo Štajersko in Posavje. 

Foto: Anita Kirbiš
Anita Kirbiš

Tekmovanje v spretnostni vožnji je iz leta v leto bolj priljubljeno. Na startni listi je bilo 16 tekmovalcev, med njimi pa zadnjih nekaj let vztraja tudi edina tekmovalka. Najprej so se predstavili v krožni vožnji skozi vasico, vse do znamenitega križišča Johaneza, ob povratni vožnji so se ustavili na domačem pokopališču in prižgali svečko prijatelju, po vrnitvi pozirali fotografom, nato je sledilo tekmovanje v premagovanju različnih ovir na poligonu pod strogim in budnim očesom glavnega sodnika, debitanta Tadeja Lončariča. Še najmanj težav so imeli tekmovalci pri prvi oviri, kjer je bilo treba pri Geni "eksati" špricer, nekoliko več pa pri spretnostni vožnji čez različne ovire; le enemu tekmovalcu je uspelo zadeti koš. Prireditev že tradicionalno povezuje Davorin Kocbek.

Najstarejši je bil tudi najbolj atraktiven

In kakšen je bil letošnji razplet tekmovanja? Tretje mesto je bilo tudi letos rezervirano za Ervina Štrumpfla, drugouvrščeni je bil Brane Šulin. Kot veliki zmagovalec dirke pa se je letos kitil Andrej Sinič iz občine Sveti Jurij, ki je bil prejemnik velike nagrade Jakoba - zračnice za poneka. Prvouvrščeni so prejeli priznanja in praktične nagrade, ki so jih prispevala Vina Perko iz Ročice. Kot na velikih moto dirkah so se tudi v Jakobu zmagovalci potuširali s šampanjcem. Organizatorji so podelili še nekaj posebnih nagrad: za naj poneka jo je prejel Jernej Sinič; kot najstarejši tekmovalec Joško Horvat iz Pernice, ki je edini poskrbel s padcem tudi za najatraktivnejšo vožnjo ter je tako prejel dve nagradi, najmlajši udeleženec pa je letos bil Miha Vogrin. Posebna nagrada je bila podeljena ženski tekmovalki Ireni Klovar.

"Čestitam organizatorjem, ki vztrajajo pri edinstveni prireditvi, ki ni več samo vaškega ali občinskega značaja, ampak postaja že medobčinska. Izpolnjujem lansko obljubo, nedavno sem si nabavil poneka in sem prijavljen med tekmovalci," je množico nagovoril pesniški župan Gregor Žmak, ki se je s startno številko 14 uvrstil na odlično šesto mesto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta