Senena govedina je izziv za ekološke kmetovalce

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
16.04.2019 16:24

Ekološki kmetiji Zadravec iz Miklavža pri Ormožu in Kosec iz Malega Brebrovnika sta vzpostavili skupno predelovalnico in prodajo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kmetija Kosec ima podmladek: Matija in Miha rada pomagata očetu Boštjanu.
Darja Lukman Žunec

Mlada ekološka kmeta Matej Zadravec in Boštjan Kosec sta se pred desetimi leti, ko sta svoji kmetiji usmerila v prirejo senene govedine, povezala za skupni nastop pri promociji in osvajanju tržišč. Gre za ekološko pridelano meso, kjer so živali hranjene predvsem s senom, pridelanim na njunih kmetijah. Zdaj sta sodelovanje nadgradila z vzpostavitvijo predelovalnice in zorilnice. Za povrh sta se povezala še s turistično kmetijo Hlebec na Kogu, kjer njuno govedino ponujajo gostom že nekaj let, a so zdaj ponudili še nekaj novih jedi.

Kmetija Kosec ima podmladek: Matija in Miha rada pomagata očetu Boštjanu.
Darja Lukman Žunec

Kmalu še suha zorilnica ​

​Oba ugotavljata, da se je predelovalni objekt izkazal za dobro potezo, in načrtujeta, da bodo v letu dni tam uredili še prostore za suho zorjene izdelke. Obema se poleg vključevanja njunih surovin v kulinarično ponudbo prleških gostišč in turističnih kmetij zdi nadvse pomembno, da so prodrli v javne ustanove.
"Kratka veriga od pridelave do potrošnika je pomembna. Svoje izdelke smo ponudili že osmim osnovnim šolam in vrtcem. Z njimi so več kot zadovoljni. Zorjeni kosi mesa so se že izkazali kot pravi izdelek za širšo ponudbo, saj smo jo približali gurmanom in naleteli na dobre odzive," še pove Kosec. Zadovoljen, da se je vključila tudi turistična kmetija Hlebec s primerno novo kulinarično opremo in že prikazala, kaj vse je mogoče narediti s tako kakovostno surovino.
Milan Hlebec ml. dodaja, da si tudi sam želi promovirati lokalno pridelano hrano: "Mi smo seneno govedino ponujali že prej, zdaj smo dodali denimo še rostbeef, steake in pljučno pečenko na sodoben način, pri čemer smo upoštevali tudi recepte naših babic. Prepričan sem, da so gostje to z veseljem sprejeli." Hlebec gostom omogoča, da zorjene izdelke obeh pridelovalcev tudi kupijo, saj ima posebej za to hladilno vitrino.

Odločitve ne obžaluje

Kosec, sicer inženir gradbeništva, tačas obdeluje kakih 80 hektarjev površin, predvsem travnike, njive in pašnike. Je eden največjih ekoloških pridelovalcev v severovzhodni Sloveniji. Svoje odločitve ni nikoli obžaloval, meni celo, da je to ena njegovih najboljših življenjskih odločitev.

Boštjan Kosec
Darja Lukman Žunec
Kmetija Kosec govedo pozimi hrani s senom, poleti pa ga pasejo.
Darja Lukman Žunec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta