Sestra Nikolina, znana po svoji kulinariki in receptih, je častna občanka občine Lenart

Aleksandra Papež
14.11.2020 05:00

S svojim zgledom je vrednote in kulinariko Slovenskih goric ponesla v številne domove, so zapisali v obrazložitvi nagrade, za katero so jo predlagali v Župniji svetega Lenarta. "Kuhanje se začne v doma. Tudi oče lahko kaj nauči," pravi sestra Nikolina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sestra Nikolina Rop in zdaj že upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger, ki je prav tako častni občan Lenarta 
Foto Tone

​Nikolina Rop, članica reda šolskih sester na Brezjah, se letos zahvaljuje za 70 let življenja. "Petdeset pa jih je minilo tudi od njenih redovnih zaobljub. In ob teh jubilejih ne bi mogli biti bolj radostni in ponosni, da je Občina Lenart na predlog naše župnije, Župnije svetega Lenarta, povzdignila sestro Nikolino v častno občanko prav ob letošnjem godu sv. Lenarta," je povedal Marjan Pučko, lenarški župnik, ki z veseljem pove, da sestra Nikolina, naslednica prav tako kulinaričnih mojstric, sester Vendeline in Felicite, čuti izjemno pripadnost svoji rojstni župniji.

​Delavnice zasedene za nekaj let naprej

"Ko je na vrsti priprava kruha, je v zraku neka zavzetost, od vekomaj," je zapisala Nikolina Rop v svoji knjigi receptov iz leta 2008, ki jo je založila Družina.
Janez Pukšič

Rojstno ime sestre Nikoline je Marija. Prihaja pa iz Lormanja, manjšega naselja v bližini Lenarta, ki ga je v želji po znanju hitro zapustila. Po končani srednji gospodinjski šoli v Šentrupertu pri Velikovcu na Koroškem, kamor jo je odnesla želja po kuhi, je bila dve leti kuharica v znanem koroškem turističnem kraju. Nato se je vrnila v Slovenijo in stopila v red šolskih sester. Pozneje je prevzela gospodinjske tečaje v samostanu Repnje pri Vodicah, kjer je tudi izrekla prve redovne zaobljube, in sicer 8. septembra 1970.

V Lenartu so hvaležni, da je ponesla ime njihovega kraja po vsej Sloveniji kot predana redovnica in kulinarična poznavalka. "Leta 1975 je začela organizirati kuharske tečaje, najprej v Repnjah pri Vodicah in kasneje v Velikovcu, Celovcu, Zemunu v Srbiji, v generalni hiši šolskih sester v Rimu, pri apostolskem nunciju msgr. Juliuszu Januszu v Ljubljani, danes pa na Brezjah. Med tem pa je sestra Nikolina zaključila še srednjo medicinsko šolo. Mesta na omenjenih delavnicah so bila zasedena in so še zasedena za nekaj let naprej. Med počitnicami vodi delavnice za dekleta, ob koncih tedna pa za žene," so zapisali v obrazložitvi ob podelitvi naziva častna občanka.

Kuhanje se začne doma

Za delavnice sestre Nikoline je veliko zanimanja.
Janez Pukšič

Po letu 1990 je začela pisati kuharske nasvete za tednik Družina, ki jih je kasneje založba Družina izdala v šestih knjigah v zbirki 100 receptov sestre Nikoline in leta 2008 kar 550 njenih prenovljenih receptov v eni, obsežni knjigi Recepti sestre Nikoline, ki zaseda knjižne police mnogih družin in pogosto roma iz knjižnih polic z uporabniki knjižnic v domače kuhinje. "Kuhanje ni le nuja, je tudi radost, upam, da to dovolj poudarjam," je zapisala v omenjeni knjigi. Leta 2013 je izšla še prenovljena in dopolnjena izdaja njenih receptov, tokrat jih je nanizala kar 600, v knjižni obliki. Nasveti in recepti pa so napisani tako, da so lahko tudi učbenik, priročnik za nevešče kuharje. "Začetki so vedno v domači kuhinji, tudi oče se lahko kaj nauči," je povedala na predstavitvi zadnje knjige sestra Nikolina, ki sama z veseljem kuha od prvega dne. Zadnjih 15 let na Radiu Ognjišče vodi tudi priljubljeno oddajo Kuhajmo s sestro Nikolino.

"Tako je prispevala tudi k promociji Slovenskih goric, župnije in Lenarta, za kar prejme naziv častna občanka občine Lenart," so še zapisali v obrazložitvi nagrade. Lenarški župnik Pučko pa je dodal, da sestra Nikolina še zmeraj čuti veliko pripadnost rodnim krajem ter z zgledom res stopa naproti mladim puncam in ženskam. Dodajmo, da naziv častna občana Lenarta iz župnijskih vrst nosita tudi prejšnji župnik Martin Bezgovšek in nadškof Franc Kramberger.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta