Skakalnice tudi na Bistriškem Pohorju

Natalija Sinkovič
27.08.2023 07:30

V Kalšah pod Šmartnim na Pohorju, kjer so lani pridobili novo 50-metrsko skakalnico, gostili mlade smučarske skakalce iz vse Slovenije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi skakalni upi
Natalija Sinkovič

Avgusta lani so slovesno odprli prenovljeno 50-metrsko smučarsko skakalnico v Kalšah. "Po letu dni lahko ocenim, da je obnovljena skakalnica velika pridobitev za naš klub. Predvsem zato, ker se nam na treninge ni treba več voziti v druge kraje po Sloveniji," poudarja predsednik Smučarsko skakalnega društva Šmartno na Pohorju Rado Vaner. Po prenovi je zaletišče iz keramike, iztek skakalnice pa iz plastične mase, staro leseno ograjo je zamenjala aluminijasta, uredili so razsvetljavo. Tekmovanja, ki jih prirejajo, vedno privabijo številne obiskovalce.

Skakalni center na Bistriškem Pohorju
Natalija Sinkovič

Skrbijo za mlade skakalce

V Smučarsko skakalnem klubu (SSK) Šmartno skrbijo za razvoj smučarskega in skakalnega športa. Predvsem mladim omogočajo, da razvijajo veščine tega privlačnega zimskega športa. V klubu trenira dvanajst mladih tekmovalcev, pa dva starejša, ki tam trenirata občasno, in še dva veterana. "Naš cilj je, da vzgajamo mlajše tekmovalce, ki se kasneje priključijo klubu v Kranju in tam trenirajo naprej. Trenutno imamo nekaj perspektivnih tekmovalcev in tekmovalk, ki lahko posežejo po stopničkah. Lucija Jurgec je bila lani tretja na državnem prvenstvu do 16 let," dodaja Vaner.

SSK Šmartno na Pohorju prireja najrazličnejša športna tekmovanja, predvsem v smučarskih skokih in v veleslalomu na Treh kraljih. Februarja so priredili državno prvenstvo mlajših kadetov na 50-metrski napravi in ekipno državno prvenstvo. "V soboto smo priredili meddruštveno tekmovanje v smučarskih skokih za tekmovalce s celotne štajersko-koroške regije, prišli so tudi prijatelji iz Predmeje na Trnovski planoti. Danes je tekmovalo 50 mladih in veteranov." V prihodnji sezoni bodo zagotovo organizirali spet kakšno tekmovanje, saj se sproti prijavljajo na razpise Smučarske zveze Slovenije. Če bo zima ugodna, bodo gotovo ponovno priredili meddruštveno tekmovanje.

Skakalnica v Kalšah pri Šmartnem na Pohorju
Natalija Sinkovič

Skakalni šport na Šmartnem z bogato zgodovino

Smučarske skakalnice na Šmartnem na Pohorju so pomemben del zgodovine smučarskega športa v Sloveniji. Skozi leta so se razvijale in posodabljale, da bi ustrezale standardom in zahtevam sodobnega skakalnega športa ter zagotavljale varnost in atraktivne skoke za tekmovalce in gledalce. Zanimanje za to športno panogo na Šmartnem na Pohorju sega v leto 1943, ko je bila prva tekma v smučarskih skokih. Leta 1975 se je rodila zamisel o gradnji skakalnice v Šmartnem. Izvajanje tega projekta je prevzela mladinska organizacija, ki je na Puderškovem področju zgradila prvo skakalnico z lesenim zaletiščem, dolgo 28 metrov. Pri gradnji so aktivno sodelovali številni vaščani. Ob koncu leta 1975 je bila prirejena otvoritvena tekma, na kateri so se pomerili domači skakalci. V naslednjem letu pa je že potekalo tekmovanje za pokal Pohorskega bataljona, kjer je nastopilo 27 skakalcev iz štajerske in koroške regije.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta