Skladišča orožja Teritorialne obrambe niso bila izdana

Marjan Toš
01.08.2021 04:00
V letu, ko praznujemo 30. obletnico slovenske osamosvojitve, je Zveza veteranov vojne za Slovenijo, ki je že doslej založila veliko spominskih zbornikov, monografij in drugih publikacij o junijsko-julijski vojni za Slovenijo 1991, izdala še zbornik z naslovom Tajna skladišča orožja TO v letih 1990-1991. Publikacijo, ki je izšla v nakladi tisoč izvodov, je pripravil in uredil sedaj že upokojeni polkovnik Slovenske vojske Vlado Žgeč iz Dornave, tudi sam udeleženec vojne in vojni veteran ter predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ptuj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naslovnica knjige o skladiščih Teritorialne obrambe Foto: Marjan Toš
Marjan Toš

Spremno besedo je napisal generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, recenzent pa je bil Zvezdan Markovič, zgodovinar iz Vojaškega muzeja Slovenske vojske v Mariboru. Knjiga je nadvse dragocen in uporabni zgodovinski vir za bodoče raziskovalce dogajanja pred in med slovensko osamosvojitveno vojno v letih 1990-1991.

Vlado Žgeč Foto: Arhiv ZVVS
Arhiv Zvvs

Urednik Vlado Žgeč je zelo na kratko, a razumljivo pojasnil ozadje odvzema orožja slovenski Teritorialni obrambi (TO) leta 1990 in dokumentirano predstavil iznajdljivost štabov TO po ukazu vodstva Republiškega štaba TO z dne 15. maja 1990, s katerim je ta pokrajinskim štabom TO, mestnemu štabu TO Ljubljana in 30. razvojni skupini TO ukazal, da morajo orožje in strelivo oddati v objekte JLA 19. maja 1990 do 24. ure. Občinski štabi so ukaz različno sprejeli, 16 štabov je premestitev orožja v objekte JLA zavrnilo, mnogi pa so imeli orožje že uskladiščeno v skladiščih po vojašnicah.

Odgovorni delavci TO so se dobro znašli in na različne načine izvzemali orožje iz skladišč JLA ter ga premeščali v tajna skladišča. Za njihove lokacije so vedeli le posamezniki znotraj občinskih štabov TO in kasnejši pripadniki Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ). Organizirana so bila pri zaupnih ljudeh, v njihovih kleteh, v gospodarskih poslopjih, zidanicah, lovskih in gasilskih domovih, v skrivnih delih delovnih organizacij in celo v zakloniščih. Orožje in strelivo so skrivali na lastno odgovornost, brez vsake dokumentacije in so veliko tvegali. Če bi skladišča odkrili, bi bili deležni ostrih represivnih ukrepov JLA. Poleg tega niso imeli nobenega pravnega varstva, zato so bila to v tistem času izredno pogumna dejanja.

Žgeč, ki je med službovanjem v Slovenski vojski bil nagrajen tudi z več priznanji in medaljami, je zbornik pripravljal več let, saj je bilo pisnega gradiva malo. Za tajna skladišča je vedela le peščica ljudi, samo redki zaupni sodelavci štabov TO. Nobena lokacija ni bila izdana. Novi spominski zbornik je še en dokaz iskrenega slovenskega domoljubja v letih 1990-1991. Vsi dejavniki, ki so sodelovali v projektu MSNZ in v organizaciji tajnih skladišč orožja in streliva TO, si zaslužijo spoštljiv spomin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta