Skozi friški luft po Ormoškem

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
27.05.2020 06:30

Z devetimi idejami, kaj bi se dalo delati, so na podjetniškem izzivu sodelovali srednješolci in osnovnošolci. Kot smele in uresničljive jih ocenjujejo tudi člani Manager kluba Ptuj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dijakinje Ekonomske šole Ptuj so navdušile s svojo ponudbo zdravih slaščic.  
Arhiv Ekonomske šole Ptuj

V Ormož se odpeljite in se z Drava line skozi friški luft zapeljite je slogan, s katerim na ormoški konec vabita osnovnošolki Eva Petek in Iza Korpar, ki sta jima pri snovanju podjetniške ideje, poimenovane Drava line, pomagali mentorici Nataša Rizman Herga in Maja Korban Črnjavič. Doživetje, ki obiskovalce vodi iz starega mestnega jedra na obalo Drave in Ormoškega jezera ter v rezervat Ormoške lagune, sta osnovnošolki predstavili v sliki in besedi na letošnjem Podjetniškem izzivu za mlade. Ker tokrat zaradi omejitev, povezanih s koronavirusom, ni šlo v živo, so sodelujoči v izzivu svoje zamisli predstavili preko platforme Zoom.

​Kam z odsluženimi električnimi aparati

Ormožanki Eva in Iza stavita na doživetja, povezana z reko Dravo, preko katere bi speljali vratolomno dolg zipline, in si po mnenju petčlanske strokovne komisije skupaj z dijakinjama Anjo Kramberger in Niko Vidovič z Ekonomske šole Šolskega centra Ptuj delita prvo mesto. Srednješolki sta s svojim podjetniškim izzivom Kamp JA Slovenija segli na področje ravnanja z odsluženimi elektronskimi napravami. Stavita na ozaveščanje ljudi in odgovorno ravnanje, ko gre za odslužene električne aparate in njihovo recikliranje. Z obeskom za avtomobilske ključe 0,0, ki je lahko tudi lepo darilo, sta komisijo prepričali in osvojili tretje mesto bodoči ekonomistki Lucija Beranič in Fanika Čuš.

Nea bodi tečen

Tudi na tokratnem podjetniškem izzivu za mlade se je na veliko kuhalo. Petnajst dijakov je tako v okviru učnega podjetja Coffee & Cupe in s sloganom Nea bodi tečen, spij kako kavo, pa boš srečen predstavilo zanimiv nabor papirnatih lončkov z izvirnimi napisi za boljše počutje in lažji dan. Vsem festivalom, ki že potekajo na Ptuju, mladi dodajajo še svojega. Festival mladih Utrip Ptuja na Ranci naj bi povezoval šport in kulinariko ter potekal v dneh, ko so "naši stari" praznovali dan mladosti, pravijo. Palčice, po izboru mladih, sodelujočih v projektu, najboljša, vsekakor pa najokusnejša ideja, stavijo na zdravo sladkanje, predstavljajo recepte, svetujejo o zdravi prehrani in priporočajo gibanje. Sladka pregreha, so prepričana dekleta, je manj slaba, če je povezana s športnimi aktivnostmi, naravno pridelanimi surovinami in lokalno ponudbo. Podobno domača je tudi ponudba Sweet life, Sladko za dušo in zdravo za telo. Sadno-zelenjavna namaza, eden v kombinaciji jabolka, rdeče pese in kutine ter drugi z jabolko, korenjem in cimetom, kar vabita, da ju človek poskusi. Morda nekoliko manj zdrava, a zato za marsikoga še bolj mikavna je ideja o embalaži, ki v svojem jedru skriva pregrešno dober vanilijev sladoled in krompirček, ki ga je treba pred zaužitjem le na hitro ocvreti. Tako sladoled kot krompirček sta iz lokalne ponudbe in se v okolju prijazni embalaži hranita v zamrzovalniku. Podlehniški osnovnošolci in njihovi mentorici Dragica Šegula in Mojca Pajek pa priporočajo, da ga zaužijemo skupaj s izbranim prelivom, karamelnim denimo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta