Slovenska pisateljska pot pelje tudi v kraje Ivana Potrča in Franceta Forstneriča

Slavica Pičerko Peklar
06.12.2020 05:00
Slovenska pisateljska pot, ki je rastoči trajnostni projekt Društva slovenskih pisateljev, pelje tudi mimo rojstne hiše pisatelja Ivana Potrča v Štukih pri Ptuju. Še en krak vse bolj obiskane poti vodi v kraje, kjer je odraščal pisatelj in novinar France Forstnerič s Pobrežja v občini Videm, blizu sta tudi poti Lojzeta Kraigherja v Sveti Trojici in Antona Ingoliča, ki vabi na Spodnjo Polskavo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rojstna hiša pisatelja Ivana Potrča v Štukih pri Ptuju. Foto: Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar

Ptujčani že desetletje in več vabijo na pot Ivana Potrča in Matije Murka, literarnega zgodovinarja, etnologa in slavista, ki je bil rojen na bližnji Drstelji. Tradicionalni pohod organizirajo dan po novem letu, domačinom pa se takrat na poti pridružijo ljubitelji pohodništva in domače besede iz vse Slovenije. Po Srakačevi poti rojaka Franceta Forstneriča vabijo tudi v občini Videm, kjer so domače kulturno društvo poimenovali po pisatelju iz svojih krajev. S pisateljsko potjo, ta je speljana po rojstnih krajih že več kot sto slovenskih pisateljev in pesnikov, ohranjamo bogato zapuščino slovenske besede, skrbimo za literarno dediščino in jo povezujemo v sodobno doživljajsko zgodbo o pisateljih.

Viktorija Dabič
Igor Napast

"Ni lepšega kot med prijetnim sprehodom spoznavati literarno izročilo posamezne krajine," pravi Viktorija Dabič. Ptujčanka doda, da gre za edinstven projekt živega pisateljskega muzeja in da se pohodniška transverzala razteza po vseh slovenskih pokrajinah. "Vesela sem, da nekaj poti vodi tudi po širšem ptujskem območju, a lahko bi jih bilo še več, saj gre za zelo dober projekt, ki vse bolj odmeva med domačimi ljubitelji lepe slovenske besede. Med sprehajanjem je mogoče izvedeti veliko o življenju in delu naših literarnih ustvarjalcev, spoznati kraje, kjer so živeli, in se srečati z domačini, ki prav radi povedo še kakšno neznano zgodbo iz svojih krajev," izpostavlja nekdanja učiteljica, snovalka pohodov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta