Slovenske gorice: Občine skupaj in ob pomoči države do 80 kilometrov kolesarskih poti

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
27.11.2021 04:00

Do jeseni leta 2023 bodo zgradili okoli 60 kilometrov občinskih in regionalnih kolesarskih povezav ter 22 kilometrov državne kolesarske mreže.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

V ponedeljek so v Lenartu župani in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec podpisali pogodbe za gradnjo kolesarskih poti po Slovenskih goricah. Projekt je vreden nekaj več kot 15 milijonov evrov, zanj pa bo večino denarja (70 odstotkov) prispeval sklad EU za regionalni razvoj. Ministrstvo za infrastrukturo bo dodalo 20 odstotkov denarja in vključene občine skupno 10 odstotkov. Lenarški župan Janez Kramberger je ocenil, da je vključenim občinam ob pomoči Razvojne agencije Slovenske gorice in države uspel veliki met, saj sta od zasnove do začetka projekta minili zgolj dve leti.

Minister Jernej Vrtovec in lenarški župan Janez Kramberger
Foto: Darja Lukman Žunec

Darja Lukman Žunec

V ospredju človek in ne avtomobil

"Promet in mobilnost sta pomembna kazalnika razvitosti in urejenosti okolja, pri čemer mora biti v ospredju človek in ne avtomobil. Dostopnost in kakovost bivanja morata biti pomembnejši od pretočnosti in hitrosti motornih vozil. Zato je treba pri prometni strategiji poleg motornega prometa enakopravno obravnavati pešačenje, kolesarjenje in javni potniški promet kot ključne stebre razvoja trajnostne mobilnosti. Kolesarjenje ima poleg varstva okolja, zdravja in prostorske mobilnosti ljudi tudi druge pozitivne vidike v razvoju lokalnih skupnosti in družbe nasploh," je še dejal Kramberger.

Projekt bodo izpeljali v partnerstvu občin Slovenskih goric, v katerega so vključene občine Benedikt, Cerkvenjak, Lenart, Pesnica, Sveta Ana, Sveta Trojica, Sveti Jurij v Slovenskih goricah in Šentilj ter pridruženi občini Sveti Andraž in Trnovska vas. Kolesarsko infrastrukturo bodo uredili po razgibanem območju Slovenskih goric in tudi širše. Z njim vzpostavljajo možnost varnega prometa s kolesom od doma do delovnega mesta, šole, javnih in poslovnih subjektov v regionalnih, upravnih in občinskih središčih oziroma od doma do točk javnega potniškega prometa.

Podpisali so pogodbe za kolesarske poti, vredne dobrih 15 milijonov evrov.

Foto: Darja Lukman Žunec

Darja Lukman Žunec

Odlični pogoji za kolesarjenje

Območje ima odlične pogoje za razvoj kolesarjenja kot trajnostne oblike prevoza. Minister Vrtovec je še izpostavil, da bo imela naložba tudi zelo pomemben pozitiven vpliv na gospodarski razvoj, posebno na turistični. Ker se območje že prekriva z državno kolesarsko mrežo Maribor-Lenart-Sveti Jurij in Trate-Lenart-Ptuj, bodo v samostojnem projektu Direkcije RS za infrastrukturo, vrednem 5,5 milijona evrov, zgradili še odseke državne kolesarske mreže, ki so nujni za zagotavljanje povezav. Projekt so razdelili na sklope Lenart-Benedikt, Lenart-Sveta Ana-Trate, Lenart-Cerkvenjak-Trnovska vas in ​Jarenina-Lenart-Zgornja Senarska.

Predvidoma v naslednji finančni perspektivi, do leta 2027, bodo kolesarske povezave razširili še na smereh mejni prehod Šentilj-Maribor-Ljubljana-Koper in Maribor-Lenart-Sveti Jurij ob Ščavnici ter Trate-Lenart-Ptuj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta