Spodbujanje turističnega obiska v nekoč anonimnem Svetem Tomažu

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
14.12.2021 06:00

Pred štirimi leti so ustanovili turistično pisarno v prenovljeni rojstni hiši dr. Stanka Cajnkarja, ki je s postajališčem za avtodome postala vstopna točka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Domačija Stanka Cajnkarja vabi obiskovalce. Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC

Darja Lukman Žunec

Turistično-informativno pisarno so v občini Sveti Tomaž ustanovili v letu 2017. Blanka Kosi Raušl, turistična vodnica in vodja pisarne: "Že več let si je naša občina prizadevala, da bi imeli osebo, ki bi se ukvarjala s turizmom, saj smo prepričani, da imamo veliko potencialov in možnosti. Tako smo se pričeli ukvarjati s promocijo naših krajev, kulturne dediščine, naravnih znamenitosti in lokalne ponudbe, saj smo bili do takrat povsem anonimni, neprepoznavni."

Blanka Kosi Raušl Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC

Darja Lukman Žunec

Raušlova, ki je doštudirala marketing in kasneje še upravno pravo, je prevzela turistično področje, občina je uredila pisarno in financirala stroške njenega delovanja v obnovljeni rojstni hiši dr. Stanka Cajnkarja. Na domačiji si je mogoče ogledati spominsko sobo tega rimskokatoliškega duhovnika, dramatika, pisatelja in esejista ter urednika, ki se je v tej hiši rodil leta 1900 kot prvorojeni v družini z enajstimi otroki. Tako je njegova rojstna hiša postala nekakšna vstopna točka, saj je ob njej urejeno brezplačno postajališče za avtodome. V turistični pisarni je mogoče pridobiti informacije in se denimo odločiti tudi za voden ogled rojstne hiše in celotne občine, ki ga izpelje Raušlova.

Povezovanje z drugimi

Sogovornica je prepričana, da je dober obisk domačije in občine v zadnjih letih mogoče pripisati tudi temu, da so se povezali z ormoškim zavodom za turizem, kulturo in šport ter v skupno blagovno znamko in turistično območje Jeruzalem Slovenija: "Pred tem turistov k nam praktično ni bilo, zdaj pa ocenjujemo, da se kljub zadnjima letoma epidemije oglasi po nekaj sto obiskovalcev letno. K temu lahko prištejemo še obiska na postajališčih za avtodome, kjer smo opazili, da sta obe - pri domačiji in pri kulturnem domu v središču občine - od prvega maja naprej še posebno ob koncih tedna stalno zasedeni."

Letos so vpeljali vodene obiske po občini, ki jih financira Slovenska turistična organizacija. V okviru ormoškega zavoda lokalne vodnice vodijo po Ormožu, Veliki Nedelji, Svetem Tomažu in Središču ob Dravi. Raušlova jih je doslej izpeljala že kakšnih deset, med njimi za dve večji avtobusni skupini iz Celja in Lovrenca na Pohorju. ​ Obiskovalcem predstavimo občino in pojasnimo pomen dr. Cajnkarja za slovensko ljudsko slovstvo in omenimo še drugega velikega moža iz naših krajev, Franca Ksaverja Meška. Ta je bil rojen v Gornjih Ključarovcih, a se je ohranila le še spominska plošča, rojstna hiša pa ne stoji več."

Navdušeni obiskovalci

V Cajnkarjevi domačiji, ki jo je občina še pravočasno odkupila od njegove sorodnice in s svojim denarjem vzorno obnovila, so uredili spominsko sobo, v kateri je poleg njegovih del in publikacij tudi nekaj originalnega pohištva.

Kako se odzovejo obiskovalci? Raušlova: "Odziv je zelo dober in občutek je, da so z veseljem spoznali nekaj novega. Mi jim predstavimo tudi ponudbo dopolnilnih dejavnosti na kmetijah. Ob obisku jim po dogovoru ponudimo pogače postržjače, in ker imamo v hiši krušno peč, jih lahko spečemo kar tukaj. Pogosto jim ponudimo meso iz tunjke in zaseko ter domač kruh in vino.​ Ob lepem vremenu je prav lepo in vidimo, da so jim všeč predvsem naša zelena narava, razgledi z gričev ter seveda kulinarika in vino."

Spominska soba dr. Cajnkarja Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC

Darja Lukman Žunec

Ob tem jih povabijo tudi k velikemu Savskemu ribniku, v muzej stare dediščine Klet muzej Brumen, ki je bila za vzorno ohranjanje kulturne dediščine v letu 2018 nagrajena. Potem je tu še razgledni stolp na meji štirih občin na Gomili ter pozimi smučišče Globoki klanec. Obiskovalce povabijo na najvišji občinski grič Kostanj, kjer nameravajo v kratkem postaviti stolp. Vredna ogleda je cerkev svetega Tomaža iz leta 1727, ki se ponaša s freskami Jakoba Brolla. Še posebno je Raušlova ponosna na lani odprto etnološko zbirko v prostorih stare pošte. Eksponate, ki so jih deloma zbrali domači osnovnošolci in ormoški gimnazijci, sta Raušlova in muzejska kustodinja Manica Hartman skrbno očistili in na novo postavili. Raušlova: "Gre za predmete naših pradedkov in prababic. Razstava je narejena tako, da obiskovalca najprej pozdravi velika kmečka hiža, opremljena s pohištvom in slikami, staro opremo iz črne kuhinje, likalniki in podobnim. Drugi del je namenjen orodju za delo na poljih ter starim rokodelskim obrtem. Celotno zbirko odlikujejo stare fotografije iz življenja naši prednikov."

Ko so izvedli smelejše turistične poteze, v občini sploh niso imeli prenočišč. Od lani deluje počitniška hiša v Rucmancih, ki je povsem razprodana, domačini pa pripravljajo še odprtje apartmajev v središču občine in na Koračkem Vrhu.

Med velike projekte, ki jih še čakajo, Raušlova uvršča označitvene table za lokalne ponudnike, saj te obiskovalci potem lažje najdejo in obiščejo. Vse več je ponudnikov in sedem se jih je odločilo pridobiti si certifikat kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija. Med njimi so rokodelci, izdelovalci rezancev, mlincev, peki kruha in piškotov ter izdelovalci sira, skute in jogurtov pa bučnega olja, vložnin in pridelovalci zelenjave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta