Spodnjepodravski župani za sedež pokrajine na Ptuju

Slavica Pičerko Peklar
18.12.2020 06:10
Kakšna bo bodoča pokrajinska ureditev? O predlogu bodo še razpravljali na svojih občinskih svetih. Zatika se tudi pri kolesarskih povezavah
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kolegij županov je tokrat potekal (tudi) na daljavo. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Župani Spodnjega Podravja so na letos zadnjem kolegiju podprli ustanovitev pokrajin, a obenem ne privoljujejo v predlog stroke, ki načrtuje ustanovitev štajerske pokrajine s sedežem na Ptuju, pokrajinskim svetom v Slovenski Bistrici in sedežem sveta občin v Ormožu.

Kolegij županov je tokrat potekal (tudi) na daljavo. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Ta pokrajina bi zajemala celotno Podravje, z izjemo Maribora, ki bi bil, kot Ljubljana, občina posebnega pomena. Kot so poudarili, zahtevajo svojo teritorialno umestitev v spodnjepodravsko pokrajino in predlagajo sedež pokrajine na Ptuju, sedež pokrajinskega sveta v Ormožu, sedež sveta občin pa v Kidričevem.

Na Ptujskem bo zgrajenih več novih kolesarskih poti. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Kar nekaj pomislekov glede pokrajin ima prav kidričevski župan Anton Leskovar: "Premalo vemo, kakšne so prednosti in slabosti načrtovanega ustanavljanja pokrajin, a se mi zdi, da gremo v ponovno drobljenje, namesto da bi se povezovali. Menim, da bi bili dovolj že dve pokrajini. Morali bi izhajati iz potreb na lokalnem nivoju, doreči pristojnosti in šele nato vleči meje pokrajin."

Anton Leskovar, župan občine Kidiričevo, ni naklonjen pokrajinskemu drobljenju. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Prvi pokrajinski svet takšne pokrajine z nekaj manj kot 85 tisoč prebivalci bi štel 30 članov. Občine oziroma njihovi občinski sveti pa se morajo do predloga opredeliti do marca naslednjega leta.

​Haloze spet izvisele

Je pa izgradnja kolesarskih poti med Ptujem in okoliškimi občinami, ki naj bi bila dokončana do konca leta 2022, spet močno razvnela razpravo med župani.

Na Ptujskem bo zgrajenih več novih kolesarskih poti. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

"Haloške občine smo tudi v tem projektu izvisele, pa vemo, da smo denar za gradnjo pridobili prav na račun naše nerazvitosti. Razvojne razlike se tako še večajo, a če smo mi bili tokrat denar pripravljeni prekanalizirati tja, kjer se kolesarske poti gradijo, potem pričakujemo, da bo ob nekem drugem projektu denar namenjen nam," je prerazporejanje evropskih in državnih sredstev pokomentiral Anton Butolen, župan občine Žetale. Franc Pukšič, župan Destrnika, pa: "Priče smo katastrofalni delitvi teh sredstev."

Da haloške občine pričakujejo podobno podporo v kakem drugem razvojnem projektu, omenja tudi Sebastian Toplak, župan Podlehnika. Spomnimo, da so se občine Spodnjega Podravja odločile za skupno izgradnjo kolesarskih poti med Ptujem in okoliškimi občinami.

Vrednost projekta je blizu deset milijonov evrov in ga z dobrimi sedmimi milijoni financira Evropski sklad za regionalni razvoj, slaba dva milijona dodaja ministrstvo za infrastrukturo.

​Prednost kanalizaciji in vodovodu

Ves čas snovanja projekta pa so nekateri župani opozarjali, da med njihovimi prednostnimi naložbami pač ni kolesarskih poti, temveč ima še vedno prednost gradnja kanalizacije in vodovodnega omrežja.

Kolegij županov je tokrat potekal (tudi) na daljavo. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Kolesarske povezave v dolžini dobrih 60 kilometrov vključujejo območje osmih občin v Spodnjem Podravju. Poleg mestne občine Ptuj še občine Hajdina, Kidričevo, Majšperk, Markovci, Dornava, Gorišnica in Juršinci. Župani so tokrat podprli tudi vzpostavitev dežurne službe zobozdravstva v Zdravstvenem domu Ptuj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta