Športniki nasprotujejo načrtovanemu združevanju ptujskih zavodov: "Ne gre za moč argumentov, temveč za argument moči."

Hojka Berlič Hojka Berlič
06.09.2023 19:45

V ptujski Športni zvezi in Zavodu za šport Ptuj ne verjamejo argumentu, da bo likvidacija dveh zavodov ter njuna pripojitev Zavodu za turizem prinesla velike prihranke. Bojijo se za prihodnost športa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sandi Mertelj in Franjo Rozman sta na tiskovni konferenci pojasnila, zakaj se ptujski športniki ne strinjajo z načrtovanim združevanjem zavodov 
Hojka Berlič

Predsednik Športne zveze Mestne občine Ptuj Franjo Rozman in direktor Zavoda za šport Ptuj Sandi Mertelj sta na današnji tiskovni konferenci podala svoje poglede in poglede ptujske športne sfere na že nekaj časa napovedovano združevanje treh ptujskih zavodov oziroma, kakor se je kljub dosedanjim drugačnim zagotovilom predstavnikov občine izkazalo v pripravljenem gradivu za sejo ptujskega mestnega sveta, pravzaprav likvidacijo dveh zavodov - Zavoda za šport Ptuj in Centra interesnih dejavnosti - ter njuno pripojitev k Zavodu za turizem Ptuj. Mertelj: "Pripravljavci govorijo, da gre za racionalizacijo delovanja zavodov, saj da se, kot poudarjajo, ptujska občina srečuje s precejšnjim finančnim primanjkljajem, zato skušajo na vseh področjih doseči določene prihranke. A nas prihranki, ki so jih navedli v gradivu, vsaj kar se tiče področja športa, ne prepričajo." Glede na gradivo naj bi namreč s pripojitvijo dveh zavodov tretjemu občina prihranila letno slabih 98 tisoč evrov, in sicer na račun prihranka pri stroških dela, pri skupnih splošnih stroških, na primer marketinga, pri skupnih stroških organizacije prireditev ter zaradi prihodkov iz najemnin.

"V kolikor govorimo o tem, da bo najmanj en strokovni delavec manj, o tem, da bodo določeni upravni prostor zavoda šli zdaj v najem, pri čemer ne vem, kdo bi v tem objektu mestnega stadiona najemal objekte, razen športnih klubov in bi poslej morali za to posebej plačevati, in če so to neki strokovni argumenti za prihranek, potem seveda močno dvomimo o tem projektu," poudarja Mertelj. Poleg strokovnih argumentov, še dodaja Mertelj, pa govorijo tudi o vsebini novega delovanja zavoda, o kateri naj bi jim bilo rečeno le, da bo to naloga novega direktorja in nove sestave zavoda: "Ki pa se bo seveda zgodila šele v drugi polovici leta 2024. Do tedaj pa naj, očitno, ptujski šport vodijo delavci s področja turizma." Ob tem je izpostavil izjemno dobro delovanje zavoda v preteklosti, ki so ga nekateri uporabili celo kot primer dobre prakse.

Rozman je sicer tudi član s strani županje Nuške Gajšek imenovane delovne skupine za združevanje zavodov. A gre po njegovih besedah bolj za skupino, ki so jo 31. avgusta zgolj seznanili z analizo, ki jo je izvedel zunanji izvajalec, sami pa kot delovna skupina do sedaj niso imeli priložnosti opraviti prav nič dela na to temo. Rozman izpostavlja, da ima že samo v svetu zavoda sedaj Športna zveza tri svoje predstavnike. V novem svetu zavoda, ki naj bi bil poimenovan Javni zavod Ptuj, ni predvideno, da bi bil katerikoli predstavnik iz športne sfere: "V svetu bo sicer predstavnik zainteresirane javnosti, a ta bo lahko iz katerekoli dejavnosti - turizma, mladih, športa, tudi kulture. In šport dejansko izgublja svojo prisotnost v odločanju. Sprašujem se, kje je tu participacija in inkluzivnost, demokracija." Poleg tega, dodaja Rozman, ne pozna nikogar iz športne sfere, ki bi sodeloval pri pripravi omenjenega dokumenta. Gre pa za zelo občutljivo področje, ki zajema veliko dela z mladimi in ogromno prostovoljstva. "Dokler nimamo vseh informacij, kako naj bi vse skupaj delovalo po 1. januarju 2024, ko naj bi novi zavod začel delovati, smo seveda proti združevanju. Teh nismo dobili, pogrešamo dialog. Sam menim, da je ptujska občina prevelika, da bi lahko imela tako velik zavod in da bo en človek, novi direktor, težko strokovnjak na vseh treh področjih. Veseli bi bili, če bi nekdo lahko pokrival eno področje, pa to dobro."

Ptujska županja je napovedala, da bo, ker na današnjo tiskovno konferenco ni bila povabljena, svojo plat zgodbe predstavila jutri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta