Stara hiša na Kekčevi domačiji na Žabjaku pri Ptuju še vedno kot iz filma

06.08.2021 06:29
Radi se spominjajo časov, ko so imeli pri hiši še mlin in v hlevu živino. Pred pol stoletja na njihovem dvorišču posneli celovečerni igrani film Rdeče klasje
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ignac in Rozalija Kekec sta ponosna na svojo domačijo. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Posebno nagrado za ohranjanje tradicije življenja na vasi in ohranjanje arhitekturne dediščine sta na letošnjem izboru kmetije leta Mestne občine Ptuj prejela Ignac in Rozalija Kekec iz Žabjaka. Začetki njune domačije segajo nekaj stoletij v preteklost. Do leta 1974, ko je tik ob domačiji še tekel potok Rogoznica, je pri hiši deloval eden najstarejših kmečkih mlinov na Ptujskem. Tisti, ki je h Kekčevim leta 1970 zvabil snemalno ekipo filma Rdeče klasje (vodil jo je srbski režiser Živojin Pavlović, 1933-1998), v katerem je zaigral Rade Šerbedžija, ob njem pa številni znani igralci in igralke pa tudi gospodar Ignac je dobil svojo vlogo, ki ga je tako zelo navdušila, da je kasneje kar nekaj let igral v amaterskem gledališču.

Hiša in gospodarsko poslopje

Kekčeva danes več ne kmetujeta, a sta poleg stare kmečke hiše ohranila tudi gospodarsko poslopje, kjer je še videti staro kmečko orodje. "Hleve je pred zdaj že stotimi leti zgradil moj ded, moj oče pa je rad zavil v našo žganjarno in tam kuhal daleč okoli znano odlično slivovko. Nekoč je bila pri hiši tudi oljarna. Še vedno so ohranjeni hlevi, 'gümna' in stara preša ter drvarnica. Gospodarski del naše domačije je zadnja leta prazen, a midva kar skrbiva, da ne propada. Po uničujoči toči smo vsa poslopja na novo prekrili in jih tako zavarovali pred uničenjem. Ja, še zdaj je pri nas vse tako kot nekdaj in midva prav rada živiva na tej svoji zemlji," pravita Ignac in Rozalija.

Gospodarski del Kekčeve domačije v Žabjaku pri Ptuju Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

V hlevu sta včasih imela tudi po 13 glav živine, v bližnji, tretji stavbi, v "štalinkah", pa tudi po pet in več prašičev. "No, enega imava še vedno, pa nekaj kokoši se sprehaja po dvorišču, družbo jim delajo mačke in pri hiši je tudi pes." Kekčeva obdelujeta tudi manjši vrt, skrbita za brajde in manjši sadovnjak. "Obdelovalno zemljo pa sva dala v najem, skrbno jo obdeluje eden največjih kmetov na Ptuju Branko Klemenčič, ki je bil letos izbran za naj kmeta naše mestne občine," dodajata Kekčeva, ki prav rada vidita, če kdo stopi na njun svet in ga zanima, kaj vse je še videti na njunem kmečkem dvorišču. "Ja, tisti, ki pridejo, pravijo, da je pri nas res kaj videti, že studenec pred vhodom v hišo je že prava redkost in še posebej radi si vodo iz vodnjaka 'napumpajo' otroci. Osem metrov je globok ta najin studenec, vode iz njega sicer ne pijeva več, a za zalivanje vrta pride še kako prav. Pa tako prijetno hladna je v teh poletnih dneh. Tudi v hiši sva ohranila še kak kos starega pohištva, pa seveda vse kmečko orodje," omenjata Kekčeva.

Ignac in Rozalija Kekec sta ponosna na svojo domačijo. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Gospodinja je še posebno ponosna na staro omaro z letnico 1860, oba pa na trdne temelje domačije, ki ohranja staro podobo. "Hladno je po vsej hiši, še najbolj pa v obokanih kleteh, kjer smo včasih hranili vso ozimnico. Sadje in krompir pa kakšna repa so ostali v njej sveži do zgodnje pomladi," pravi gospodar Ignac. Tiste, ki se ustavijo na dvorišču njihove domačije, rad popelje po dvorišču, kjer na vrtu te dni rdeči paradižnik in si je tam vedno mogoče nabrati za cekar domače zelenjave, ki jo prideluje Rozalija. "Ja, midva rada poveva, kako se je včasih živelo na kmetih. Pa kako je bilo, ko je tik ob kmetiji še tekel potok. Zdaj smo že čisto na pragu mesta, ki se širi na nekdaj povsem vaško obrobje in niti vedela nisva, da je ta najina hiška z gospodarskim poslopjem že prava mala posebnost. Morda bi resnično kazalo razmisliti, kako jo predstaviti mestnim ljudem, da bi ti pokukali skozi stara okna s križi in videli, kako se zakuri v peči na drva," razmišljata Kekčeva, ki sta vesela, da se domov radi vračajo njuni domači.

Po romanu Na kmetih

Da prišlekom še vedno rad postreže domače rdeče vino z brajd, se nasmehne Ignac, ki vedno, ko sliši, da na kakem ptujskem kulturnem dogodku koncertira Rade Šerbedžija, pošlje igralcu in pevcu kakšno steklenico domačega in doda, da pač ne gre pozabiti časov izpred pol stoletja, ko je bila njihova domačija prizorišče snemanja kultnega filma Rdeče klasje po romanu Ivana Potrča (1913-1993) Na kmetih.

Ignac in Rozalija Kekec sta ponosna na svojo domačijo. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ignac in Rozalija Kekec sta ponosna na svojo domačijo. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

"Film je režiral Žika Pavlović, poleg Šerbedžije pa so zaigrali še Majda Potokar (1930-2001), Jože Zupan (1909-1980), Majda Grbac in drugi. Da so prišli k nam, je bilo čisto naključje, saj so najprej mislili snemati pri Pinčarjevem mlinu, a okolje ni bilo čisto takšno, kot so ga iskali. Srečali smo se tam, ker smo s sodelavci podirali staro smrečje in je nekdo predlagal, da gredo pogledat, ali bi bila naša kmetija primerna za snemanje. Ko so videli, da imamo mlin pa veliko dvorišče in je pri nas res kot na kmetih, vprašanja, kje snemati, sploh ni bilo več. Še več, še meni so dodelili vlogo v filmu," se še danes rad spominja gospodar Kekčeve domačije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta