Starosta pohorskega smučanja ob smukaču v Reki postavil še en pomnik

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
01.11.2022 03:56

Nekdanji vrhunski smučar je pred svojo domačijo poskrbel za postavitev smerokaza do večjih smučarskih središč v Evropi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Rečnik in njegova partnerka Natalija sta ponosna na novo pridobitev.
Igor Napast

Pri Rečnikovi domačiji v Reki - Pohorju je bilo pred dnevi spet živahno. Zbrali so se številni krajani, nekdanji smučarji in smučarski trenerji, med katerimi je bilo kar šest pohorskih carjev - Filip Gartner, Dolfe Rajtmajer, Herbert Jurič, Dušan Jaunik, Drago Rečnik in Andrej Rečnik, ki so sprva spremljali krajši kulturni program. V njem sta nastopili prikupni dekleti Mila, ki je prebrala zapis o Reki, in njena sestra Liza, ki je predstavila zgodovino Pohorja in Reke, nato je sledil slavnostni trenutek - Andrej Rečnik, ki je na prostoru pred domačijo, kjer že od leta 2017 stoji kip smukača iz lesa, odstrnil zaščitno prevleko, pod katero se je pokazal pomnik v obliki smerokaza, na katerem so zapisana nekatera pomembna smučarska središča v Evropi.

Kjer se začnejo Alpe ...

"Ideja, da postavim smerokaz, se mi je porodila že pred postavitvijo smukača. Smerokaz naj bi poudarjal, da se tukaj, pred našo domačijo, začnejo Alpe, tako da bodo vsi domači in tudi tuji smučarji in tudi izletniki, ki se bodo mimo njega z avtomobili vozili na Pohorje, vedeli, da se tu začnejo Alpe in da je pohorsko gorovje sestavni del Alp. Do zdaj so se mnogi zaustavili pred smukačem, verjamem, da bo takih, ki si bodo hoteli ogledati smukača in smerokaz, se pred obema fotografirati, odslej še več," je pojasnil Andrej Rečnik, ki je bil zelo vesel nagovora predsednice KS Reka - Pohorje Zdenke Trinko. Ta se mu je zahvalila za ves trud, ki ga namenja prepoznavnosti kraja, in poudarila, da sta smukač in smerokaz pomembna pomnika za KS Reka - Pohorje in širše.

Slovesnosti so se udeležili tudi pohorski carji (od leve) Filip Gartner, Dolfe Rajtmajer, Herbert Jurič, Drago in Andrej Rečnik - na posnetku manjka Dušan Jaunik, ki se jim je pridružil kasneje.
Igor Napast

Andreju najbolj ljuba smučišča

Na smerokazu je tudi napis Zlata lisica, saj je ta prireditev tesno povezana z Reko in okoliškimi vasmi. Tukaj so živeli in še živijo številni smučarji in kmetje, ki so v preteklosti in so še zdaj med najbolj prizadevnimi pri pripravi smučišča za tekmovanja za Zlato lisico, med katere sodijo trije bratje Rečnik, že pokojni Zvonko, Drago in Andrej. Smerokaz je izdelan iz kostanjevega, češnjevega in smrekovega lesa. "Napis Zlata lisica opozarja na eno najpomembnejših športnih tekmovanj v Sloveniji, na smerokazih pa so zapisana smučišča v alpskem delu Evrope in njihova oddaljenost od Reke. To so smučišča, ki so bila meni najbolj ljuba, ko sem na njih tekmoval kot smukač," je dodal Rečnik in se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri nastajanju, izdelavi in postavitvi smerokaza.

"Veliko zaslug za izdelavo smerokaza ima moja partnerka Natalija, ki je več kot tri mesece ure in ure rezljala les, pri sestavi smerokaza in njegovi postavitvi pa se je izkazal mizarski mojster Miran Dovnik, neprecenljiva je bila tudi pomoč Dušana Tomašiča in Petra Zupana. Brez njih ne bi bilo smerokaza in tudi te slovesnosti ne," je za konec povedal Andrej Rečnik, nato pa se je začel zabavni del slovesnosti ob domači zaseki, gobovi juhi in pristni domači kapljici, za še bolj prijetno ozračje pa je poskrbel znani pevec Jože Kobler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta