Teorija zarote v ptujskem mestnem svetu

Hojka Berlič
22.03.2021 19:30
Ob koncu še ene rekordno hitre seje razburil predlog Milana Klemenca za razrešitev članov nadzornega odbora občine
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ugotovljene pomanjkljivosti in nepravilnosti pri poslovanju gledališča še naprej razburjajo. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Ptujski mestni svetniki so danes v rekordnem času, manj kot uri, in popolnoma brez razprave opravili z marčevsko sejo. Tudi sicer se zdi, da so redke razprave postale prej pravilo kot izjema ptujskega mestnega sveta. "Bilo je dovolj nesoglasij in kreganja pred kamerami in prav je, da se uskladimo in pomenimo, v katero smer bomo stvari peljali. Seveda pa je gradivo potem, ko se pripravi, javno objavljeno in prosto za javno debato. In to se dogaja na odborih. Če pa svetniki ne čutijo potrebe, da o tem še enkrat razpravljajo, je to njihova pravica," odgovarja županja Nuška Gajšek in dodaja, da je očitno gradivo tako dobro pripravljeno, da svetniki ne potrebujejo razprave.

So nadzorniki prikrivali?

Ob koncu seje pa je za razburjenje vendarle poskrbel Milan Klemenc (Desus) s predlogom, da naj županja na naslednjo sejo uvrsti ugotovitve nadzora nad ugotovljenimi nepravilnostmi delovanja Mestnega gledališča Ptuj, pa tudi predlog za razrešitev nadzornega odbora (NO) občine, ki mu očita netransparentno delovanje, prikrivanje podatkov in sum na nezakonitost delovanja nekaterih članov. Po besedah Klemenca naj bi namreč NO prav v času, ko so čakali na razpravo o rezultatih dokončnega poročila o pregledu poslovanja gledališča v letih 2018 in 2019 spremenil svoj poslovnik in pri tem črtal določilo, da je NO dolžan, če obstaja utemeljen sum, da je nadzorovana ali odgovorna oseba storila prekršek ali kaznivo dejanje, ugotovitev posredovati pristojnemu organu pregona. "Ni ga heroja na svetu, ki me bo prepričal, da tu zadaj nekdo ne stoji," je bil odločen Klemenc, ki je še zatrdil, da bi lahko NO že dokončno poročilo poslali računskemu sodišču in tako pustili pristojnim institucijam, da ugotovijo, ali je prišlo do nepravilnosti ali ne.

"Na prvi seji NO v tem mandatu smo bili seznanjeni, da poslovnik ni v skladu z zakonodajo. Čakali smo dve leti, da ste svetniki najprej ustrezno spremenili statut. Statut MO Ptuj je bil spremenjen v novembru 2020. In takoj na naslednji seji smo mi temu ustrezno spremenili poslovnik. Tako da ni šlo za nobeno teorijo zarote," je Klemencu odgovorila predsednica NO Maja Majnik Bergahus in dodala, da sicer lahko kaznivo dejanje priglasi organu nadzora vsak, tudi fizična oseba, zato ni potrebe, da bi bilo to posebej določeno v poslovniku. Gajškova je po seji pojasnila, da gre pri razrešitvi članov NO za točno določene postopke, natančneje pa naj bi jih opredelila komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.

Klemenc ob tem še trdi, da je pridobil še naknadno odzivno poročilo NO, iz katerega naj bi bilo razvidno, da ptujsko gledališče ni odpravilo nepravilnosti, kot mu je bilo naloženo. Predsednica NO pa naj bi sprejela odločitev, da gre pri tem poročilu za interno gradivo. S tem v zvezi naj bi se obrnil tudi na informacijsko pooblaščenko, ki naj bi mu odgovorila, da ne gre za interno gradivo, saj ni pravilno označeno, za pojasnila pa naj bi zaprosil tudi komisijo za preprečevanje korupcije ter nekatere druge institucije. Sedaj, obljublja Klemenc, bo poročilo, če tega ne stori NO, kar sam posredoval vodstvu občine.

Koncesija za odpadke

Sicer je bila velika večina dnevnega reda ob tem, ko je odlagališče CERO Gajke v postopku zapiranja, posvečena ravnanju s komunalnimi odpadki. Svetniki so prižgali zeleno luč sklenitvi neposredne koncesijske pogodbe za 20 let z javnim podjetjem Simbio Celje. Izračuni namreč kažejo, da bi v primerjavi s tem, da se trenutno stanje ne bi spremenilo, za storitve obdelave in odlaganja komunalnih odpadkov v RCERO Celje v 20-letnem obdobju plačali za slabih 10 milijonov manj. V Celje so sicer iz Ptuja odpadke vozili na obdelavo, sežig in odlaganje že v preteklosti, saj odlaganje odpadkov v Gajkah že od leta 2015 ni mogoče.

"Pretehtali smo več možnosti in vsekakor je ta tista, ki se nam je v tem trenutku zdela cenejša. Sicer smo prepuščeni na milost in nemilost trgu, saj smo se odločili, da svoje odlagališče zapremo in odvažamo odpadke daleč stran v druge občine," je prepričan Alen Iljevec, svetnik Liste Ptuj je naš. Koliko bo na račun podeljene koncesije cena ravnanja z odpadki nižja, po besedah Gajškove sicer trenutno še ni mogoče reči. Predvidoma naj bi o tem razpravljali na junijski seji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta