Tovarna Boxmark odpušča, zmanjšuje proizvodnjo in postaja center za raziskave in razvoj

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
17.07.2020 18:30

Proizvodnjo v kidričevskem Boxmarku zmanjšujejo, posledica tega je zmanjšanje števila zaposlenih. Obenem iščejo strokovnjake za delo v centru za raziskave in razvoj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Boxmarku so šivali zaščitne maske za državne blagovne rezerve.
Boxmark

Do konca septembra bo podjetje Boxmark Leather iz Kidričevega odpustilo dodatnih 351 delavcev, prve odločbe o prenehanju delovnega razmerja naj bi zaposlenim v proizvodnji vročili že v prihodnjih dneh. V podjetju s 1450 zaposlenimi so letos že odpustili 300 delavcev.

Odraz svetovnih razmer

"Razmere na avtomobilskem trgu so od nas zahtevale korenite ukrepe in tako smo že v spomladanskih mesecih odpustili 300 naših delavcev, svoje je zdaj naredila še koronakriza, ko smo za nekaj časa morali popolnoma ustaviti proizvodnjo, smo pa že v začetku leta predstavili program prestrukturiranja in vanj zajeli 900 zaposlenih. Takrat smo še verjeli, da vseh napovedanih odpuščenj vendarle ne bo, saj se zavedamo naše odgovornosti, a zdajšnje razmere, soočamo se s kar 40-odstotnim padcem naročil v avtomobilskem sektorju in skoraj 80-odstotnim padcem naročil v letalski industriji, od nas zahtevajo ukrepanje v smeri odpuščanja zaposlenih in s tem prilagoditev proizvodnje trenutnim razmeram na svetovnem avtomobilskem in letalskem trgu," pravi Marjan Trobiš, direktor Boxmarka, ki dodaja, da se zavedajo težav, s katerimi se bodo morali soočiti njihovi zaposleni, zato bodo odpuščanje izvedli v več fazah.

Slavica PIČERKO PEKLAR

Vseh ukrepov niso izkoristili

Kot je te dni slišati med zaposlenimi v kidričevskem Boxmarku, se najtežje soočajo z negotovostjo, saj ne vedo, kdo je tisti, ki bo delo v podjetju v prihodnjih tednih izgubil. Pritrjuje jim tudi Jaka Šilak, sekretar Sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije Slovenije za Podravje in Koroško, ki pravi, da so si v sindikatu prizadevali, da bi v Boxmarku še vsaj pol leta koristili zaradi koronakrize sprejete državne ukrepe, a so jim v vodstvu odgovorili, da so se nemški lastniki odločili drugače in bodo del proizvodnje, kot napoveduje tudi Trobiš, selili na Hrvaško in BiH. "Z vodstvom Boxmarka smo se sestali sredi tedna, ko smo mi predlagali, da bi vendarle izkoristili ukrepe čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa, možnosti pač, ki jih je sprejela naša vlada, a dobili smo pojasnilo, da odpuščanje od vodstva pričakuje vodstvo koncerna. Mi bomo zdaj delavcem, ki se bodo znašli na seznamu odpuščenih, pomagali, da ne bo prišlo do kakršnihkoli kršitev," napoveduje Šilak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta