Tretjina mestnih šolarjev na Ptujskem na šolsko pot z avtobusom. Koliko to stane občine

24.09.2021 05:30
Kljub urejanju kolesarskih poti in pločnikov so šolske poti na Ptujskem še vedno premalo varne, zato so za osnovnošolce organizirani prevozi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čakajoč na šolski avtobus 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Osnovnošolci, ki imajo do šole več kot štiri kilometre ali je njihova sicer krajša pot v šolo s prometnega vidika nevarna, se v šolo in domov pripeljejo s šolskim avtobusom ali kombijem.

(Ne)varne šolske poti

Na Mestni občini Ptuj so za šolske prevoze osnovnošolcev v proračunu za leto 2021 namenili 285 tisoč evrov. Kot pojasnjujejo na občini, kar 773 učencem od skupno 2008 v ptujskih osnovnih šolah pripada brezplačen prevoz bodisi zaradi oddaljenosti od šole bodisi zaradi nevarnih šolskih poti. Podatka, koliko učencev dejansko izkoristi prevoz, do katerega so upravičeni, na občini nimajo, a po zasedenosti avtobusov in kombijev kaže, da so tovrstni prevozi še vedno potrebni. Največjo ptujsko Osnovno šolo Ljudski vrt v tem šolskem letu obiskuje 919 učencev, od teh 183 šolo v Grajeni, kjer uporablja šolski prevoz 148 šolarjev. Kot pravi ravnateljica Tatjana Vaupotič Zemljič, prihaja v mestno šolo, ki jo obiskuje 736 učencev, z avtobusom ali kombijem 256 otrok. V tem šolskem letu obiskuje šolo Mladika 386 učencev, med njimi je 148 vozačev. V Osnovno šolo Olge Meglič prihaja s šolskimi prevozi 117 od skupno 389 učencev. Mestna občina Ptuj financira osnovnim šolam zgodnje poučevanje drugega tujega jezika v prvi triadi, ki je tako za učence brezplačno.

Na Občini Kidričevo so za prevoze otrok v tem letu namenili 130 tisoč evrov, v šolo se vozi 264 njihovih osnovnošolcev. Občina financira tudi fakultativni pouk računalništva, za kar so od januarja do konca preteklega šolskega leta namenili skoraj tri tisoč evrov. Za šolske prevoze v letu 2021 Občina Markovci namenja 95 tisoč evrov. Od 383 vpisanih učencev jih večina, kar 302 šolarja, prihaja v šolo s šolskim prevozom. Z omenjenim zneskom pa na občini krijejo tudi prevoze v šolo v naravi in na plavalne tečaje ter morebitna različna tekmovanja. "Občasno koga v šolo pripeljejo starši, učenci iz domače vasi pa prihajajo v šolo tudi peš ali s kolesi," pravi ravnatelj Ivan Štrafela in dodaja, da jim občina namenja še dobrih sedem tisoč evrov za poučevanje tujega jezika v tretjem razredu in krije stroške učitelja za računalništvo v znesku dobrih 19 tisoč evrov.

​Občine plačujejo tudi ure računalništva in tujih jezikov

Na haloški Občini Cirkulane predvidevajo, da bodo v tem šolskem letu za prevoze svojih osnovnošolcev porabili slabih 39 tisoč evrov in še slabih 19 tisoč evrov za prevoze enajstih učencev, ki obiskujejo OŠ dr. Ljudevita Pivka na Ptuju. Med 167 učenci domače šole je 107 vozačev, šolo v Zavrču obiskuje 81 učencev, šolske prevoze pa izkorišča večina, kar 68 tamkajšnjih šolarjev. "Financiramo tudi prevoze otrok na dnevne dejavnosti, kot so športni, kulturni, naravoslovni dnevi in šole v naravi, zagotavljamo pa tudi sredstva za fakultativni pouk računalništva v OŠ Cirkulane," dodaja Antonija Žumbar, županja Cirkulan.

Čakajoč na šolski avtobus 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Na Občini Majšperk so to leto za šolske prevoze namenili 150 tisoč evrov, za dodatne dejavnosti, kot so tekmovanja in šola v naravi, pa še dobrih 10 tisoč. Ali vsi šolarji, ki so upravičeni do šolskega prevoza, tega tudi izkoristijo, ne vedo, saj veliko staršev občasno samih svoje otroke pripelje v šolo. Majšperško osnovno šolo obiskuje 288 učencev in kar 218 jih je vozačev.

Podružnična šola na Ptujski Gori ima 36 učencev, med temi je 11 vozačev, podružnično šolo v Stopercah to šolsko leto obiskuje 19 šolarjev, 14 se jih z okoliških bregov v šolo pripelje s šolskim prevozom.

V preteklih letih so na Občini Zavrč za šolske prevoze, kot pravi Marjana Logar Kelc, namenili 66 tisoč evrov letno, v tem proračunskem letu so to proračunsko postavko zaradi preteklega neizvajanja šolskih prevozov, saj je šolanje potekalo na daljavo, nekoliko znižali, a ugotavljajo, da bodo v prihodnje za šolske prevoze potrebovali več denarja, kakih 80 tisoč evrov, saj poleg prevozov šolarjev v domačo šolo plačujejo še prevoze za tri otroke, ki obiskujejo ptujsko Osnovno šolo dr. Ljudevita Pivka, v tem šolskem letu pa plačujejo tudi prevoz za učenca, ki obiskuje Center za sluh in govor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta