Trideset let že v kulturi: Pravljice so ji od nekdaj ljube

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
18.12.2021 04:00

Jana Ilešič iz Vitomarcev je podajanje pravljic v času zaprtja življenja uspešno preselila na splet. In zato dobila priznanje za razvijanje novih oblik in vsebin dela na področju gledališke in knjižnične dejavnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Literatura na daljavo KUD Vitomarci Foto:

"Trideset let sem že aktivna na kulturnem področju v svojem domačem kraju. Že pri desetih letih sem se pričela s prebiranjem pesmi vključevati v prireditve, po zgledu starejše sestre Valerije pa sem se preizkusila tudi v ljubiteljski dramski igri. Kot članica otroške gledališke skupine sem nastopala za svoje sovrstnike," je o svojih začetkih povedala Jana Ilešič iz Vitomarcev, ki je še danes aktivna kulturnica. Že od konca srednje šole je aktivna članica lokalnih gledaliških skupin, gledališke skupine Kalimero in odrasle gledališke skupine KUD Vitomarci.

Popoldnevi in vikendi za kulturo

Jana Ilešič med pripovedovanjem Foto: Osebni arhiv

Osebni Arhiv

"Člani gledaliških sekcij v tem obdobju pripravljamo krajše skeče, s katerimi nato popestrimo dogodke v naši občini. Kakšnega v zadnjem času ujamemo tudi v objektiv kamere," opisuje svoje prostočasno delovanje Jana, ki je sicer po izobrazbi univerzitetna diplomirana varstvoslovka, zaposlena na ministrstvu za pravosodje. Čas za kulturno udejstvovanje pa, poleg družine, najde ob popoldnevih in koncu tedna. "Pravljice so mi že od nekdaj ljube in vesela sem, da lahko to navdušenje prenesem na svoje in druge otroke. Moja Vid in Bor sta dobra poslušalca in hitro podata povratno informacijo, ali sem na pravi poti, ko pripravljam dejavnosti," razloži. In prav to je razlog, da je v okviru aktivnosti KUD Vitomarci skupaj s sestro Valerijo Ilešič Toš, ki je tudi predsednica KUD Vitomarci, uvedla pravljični kotiček v domači kulturni dvorani, ki zaživi vsako leto v tednu otroka ter med počitnicami in prazniki. V obdobju epidemije pa je bila pobudnica, da so pravljične dejavnosti prenesli na facebook profil KUD Vitomarci.

Pet let vodi Pravljične urice

Od leta 2016 je vključena v sekcijo Pravljične urice in jo teh pet let tudi vodi. "Ko nas je doletela epidemija, nismo vedeli, kako naj se lotimo dejavnosti, kako naj jih prenesemo v virtualno okolje. Potem ko smo imeli vedno boljši odziv, tudi več kot 800 ogledov posameznega videa, ki smo ga pripravili za otroke, smo vedeli, da smo na pravi poti, in to počnemo sedaj že drugo leto." Prav za to, za uvedbo nove oblike dejavnosti v sklopu ljubiteljske kulture, njeno vodenje in za svoj trud, je prejela priznanje sveta JSKD, OI Ptuj.

"Pri srcu mi je tudi poezija, prav verzi so me v otroštvu prvič postavili na oder, a tedaj jih nisem razumela. Menim, da pravo dojemanje poezije prinesejo življenjske izkušnje, in za to mi je posebno prijetno biti del recitatorske skupine KUD Vitomarci," pravi. Priznanje pa ji je dalo dodatno motivacijo za ustvarjanje in potrditev, da je na pravi poti. "Ljubiteljska kulturna dejavnost v Vitomarcih je živa že polnih 130 let in gotovo bo še dlje, lahko bi rekli, da nam teče po žilah."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta