Trnovska vas: Prvi orgelski koncert z novimi orglami

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
11.09.2022 03:00

Nove orgle, ki so jih v farni cerkvi sicer postavili že leta 2019, so sedaj zazvenele še med pravim orgelskim koncertom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anita Kralj

Orgle veljajo za posebno glasbilo, ki ga mnogi imenujejo kar kraljica med glasbili. V Trnovski vasi so posebej ponosni na svojo pridobitev, nove orgle, ki so prvič zazvenele med pravim orgelskim koncertom v sklopu orgelskega ciklusa, ki ga pripravlja in koordinira Slovensko orgelsko društvo. Pred koncertom je zbrane nagovorila predsednica tega društva Andreja Golež Gruden in poudarila, da je letošnji orgelski ciklus posebnega značaja, saj so ga pripravili v sklopu praznovanja dvajsetletnice društva. Na njem pa torej nastopajo domači in tuji virtuozi na orglah.

Sebastian Trinkl 
Valentina Muršec

Spregovorila je tudi predsednica Kulturnega društva Trnovska vas Valentina Muršec, saj je bilo domače kulturno društvo ob orgelskem društvu, domači župniji sv. Bolfenka z župnikom Jožetom Škofičem in organistom Ludvikom Krajncem tudi eden od organizatorjev dogodka. Koncerta se je udeležil tudi župan občine Trnovska vas Alojz Benko.

Za uro in pol orgelske glasbe, izvedene na visokem nivoju, je poskrbel Sebastian Trinkl iz Avstrije, ki je zbrane najbolj ganil z improvizacijo na znano cerkveno pesem Marija, pomagaj nam sleherni čas. "Zelo čustveno je ponazoril dobro znano melodijo, ki se je pričela s tihim igranjem, kakor mamin pomirjajoči nagovor, nato pa se je nadaljevala v drugačnem ritmu, kot bi nas opominjal oče, nato pa v najglasnejšem, bolj živahnem delu, ki je spominjal na otroški direndaj," je opisala Valentina Muršec.

Koncert je bil res posebno doživetje, so si bili enotni zbrani poslušalci. "Veselim se in verjamem, da bomo na naših orglah še kdaj slišali melodije mojstrov in virtuozov," pa je še dodala predsednica KD Trnovska vas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta