Učiteljica, kulturna ustvarjalka izdala četrto slikanico: "Srčno rada ustvarjam za otroke"

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
10.12.2022 04:10

Zdenka Golub, učiteljica v Osnovni šoli Podlehnik in vodja skupine za šege in običaje pri Turističnem društvu Podlehnik, je predana raziskovanju starih navad in praznovanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdenka Golub, ponosna avtorica četrte slikanice iz zbirke Ana in dedek
Osebni arhiv

Rada prisluhne starejšim ljudem, ki ji povedo marsikatero zgodbo, veselo ali žalostno. Pred kratkim je javnosti predstavila svojo novo slikanico, v kateri je zbrala stare šege in navade, značilne za posamezne dele leta. To je že četrta iz zbirke Ana in dedek. Osrednja tematika slikanice je kokošje jajce, ki je bilo v preteklosti ena bolj cenjenih dobrin pri hiši. Zato dedek vnukinji pripoveduje o številnih skrivnostih, kaj je našim prednikom pomenilo jajce kot darilo. "Bojim se, da se bo veliko snovne in nesnovne kulturne dediščine izgubilo v hitrem tempu življenja, če ne bo zapisano. Otroci so moja ljubezen in zanje srčno rada ustvarjam. Slikanica je namenjena mlajšim, ki jim berejo starši, dedki in babice ali bratje in sestre. Primerna je tudi za vrtec in osnovno šolo. Ker veliko sodelujem s starejšo generacijo in berem zgodbe v domu upokojencev, lahko zagotovim, da je bila zgodba tudi med njimi zelo dobro sprejeta," pravi Golubova.

Besedilo je nastajalo in zorelo dolgo časa, zelo intenzivno pa med ukrepi zaradi koronavirusa. Besedilo je lektorirala Milena Furek, ilustrirala Barbara Borlovan. Tri ženske so združile moči in vse pripravile ljubiteljsko in brezplačno. Knjižno izdajo slikanice s trdo vezavo so podprli Sklad dr. Antona Trstenjaka, župani haloških občin in nekateri posamezniki.

Zdenka Golub je ustvarjalna literatka, avtorica več knjig, predana lutkarica, humoristka in dejavna na turističnem področju. Poklic učiteljice opravlja kot poslanstvo, odgovorno in predano. Med drugim je pred leti prejela priznanje za inovativno učiteljico. Za njeno delo so ji namenili številne nagrade in priznanja. Zelo dejavna je tudi v župniji, kjer sodeluje v različnih skupinah in poprime za vsakršno delo. Marsikdo jo pozna tudi po številnih člankih v najrazličnejših revijah in časopisih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta