Ukrajinci bi po prevzemu v Perutnino Ptuj vložili več sto milijonov dolarjev

Uroš Esih Uroš Esih
24.10.2018 14:17

MHP Holding, ki prevzema Perutnino Ptuj, namerava v naslednjih petih v modernizacijo in ohranitev proizvodnega modela vložiti nekajkratnik njene vrednosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptujska perutnina bo v bodoče v ukrajinski lasti. 
Sašo Bizjak

Potem ko so se v medijih pojavili mnogi pomisleki ob ukrajinskem prevzemu "ruske" Perutnine Ptuj, je pred novinarje stopil član uprave MHP Holding, sicer Avstralec dr. John C. Rich. MHP je predstavil kot podjetje z zahodno upravljalsko kulturo, ki kotira na londonski borzi. V Ukrajini ima podjetje na trgu perutnine več kot polovičen delež. V prvem polletju letos je skupina ustvarila okoli 700 milijonov dolarjev. Perutnina Ptuj je na ravni skupine SIJ v prvem polletju letos ustvarila okoli 131,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je okoli sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani.
MHP je vlogo za priglasitev agenciji za varstvo konkurence (AVK) vložila 21. septembra, na odgovor še čakajo. Podjetje je že pridobilo soglasje regulatorjev v Avstriji, Makedoniji in Srbiji, čakajo še na odločitve v Romuniji ter Sloveniji. Ker postopki še niso zaključeni, o vrednosti posla Rich ni želel govoriti. Povedal je, da nameravajo prevzem financirati z lastnimi sredstvi iz bilance, kar jim omogoča denarni tok.
Rich pričakuje, da bo skrbni pregled Perutnine Ptuj končan v štirih tednih. Doslej so ugotovili, da gre za dobro stoječe podjetje z odličnim vodstvom in močnimi blagovnimi znamkami. Novi potencialni lastnik ne namerava spreminjati vodstva podjetja po prevzemu. Sedanji menedžment bi ohranili, prav tako bi morebitne kadrovske okrepitve poiskali v Sloveniji.
MHP želi v Sloveniji in nasploh v agrobiznisu pustiti močan odtis. Perutnino Ptuj nameravajo graditi naprej in vanjo v petih letih vložiti na stotine milijonov dolarjev. V Ukrajini so v zadnjih sedmih letih v modernizacijo proizvodnih obratov vložili 1,7 milijarde dolarjev. Podobno kot v Ukrajini nameravajo tudi v Perutnini Ptuj uporabiti vertikalno integriran model z osnovo v lastni kmetijski proizvodnji in reji ter s predelavo in prodajo izdelkov. Razlog za vzpostavitev nove proizvodne baze zunaj Ukrajine ni poskus zaobiti evropsko zakonodajo z uvozom polizdelkov iz Ukrajine, ampak je razpršitev tveganja zaradi ptičje gripe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta