Umetniki v gimnazijskih klopeh

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
28.01.2020 17:38

Devetošolci, ki se bodo vpisali na Gimnazijo Ptuj, bodo lahko izbirali ne le med splošnim in športnim programom, pač pa se odločili tudi za vpis v umetniški razred.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gimnazija Ptuj je dobila umetniški program. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Umetniški program likovne in gledališko filmske smeri je novost, ki te dni odmeva ne le v Gimnaziji Ptuj, pač pa tudi v širšem ptujskem okolju, saj je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport končno prepoznalo potrebe okolja in že to jesen bo splošni in športni gimnazijski program bogatejši za razred dijakov, ki jih zanimajo likovna, gledališka ali filmska dejavnost.

Umetnost, ki prežema mesto

Boštjan Šeruga, ravnatelj Gimnazije Ptuj, ki jo to šolsko leto obiskujejo 504 dijaki, je novega gimnazijskega programa izredno vesel, saj ta sledi večletnim prizadevanjem ne samo gimnazije, pač pa kar vse ptujske kulturne srenje: "Dvajset let smo si prizadevali za pridobitev umetniškega oddelka in pri tem so nas vedno podpirali likovniki, gledališčniki in drugi ustvarjalci iz domačega in tudi širšega okolja. Ptuj je mesto mnogoterih kulturnih dogajanj, izvrstnih festivalov in prav je, da je to čutiti tudi v gimnazijskih programih. Mi smo že v preteklosti veliko pozornost namenjali prav kulturnemu snovanju naših dijakov, likovni in gledališki krožki so med gimnazijci zelo priljubljeni. Zdaj našim bodočim dijakom ponujamo možnost še bolj poglobljenega izobraževanja na tem področju. Jeseni tako odpiramo vrata umetniškemu oddelku, pri tem pa je pomembno, da bodo tudi ti dijaki opravljali splošno maturo in imeli tako možnost vpisa na univerzitetne študije različnih smeri, ne nujno umetniške. Obenem pa bodo v štirih gimnazijskih letih pridobili dodatno širino, nove veščine, kar jim bo pri nadaljnjem študiju zagotovo zelo koristilo."

Boštjan Šeruga, ravnatelj Gimnazije Ptuj. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

​Program, kot ga v regiji (še) ni

"Z novim umetniškim programom svojo poslanstvo odpiramo v širše okolje, saj v regiji takega programa nimamo, imamo pa na Ptuju zelo razvejano gledališko dejavnost mladih v kateri so nadvse dejavni prav naši dijaki. Zagotovo se bomo zdaj še bolj povezali z nosilci te dejavnosti, Teatrom III, Mestnim gledališčem Ptuj, z gledališko režiserko, nekdaj tudi profesorico slovenskega jezika na naši gimnaziji Branko Bezeljak. Na šoli likovno vzgojo že leta poučuje akademski slikar Dušan Fišer, ki vodi tudi likovni krožek in je mladim, ki so želeli nadaljevati študij v tej smeri že v preteklosti pomagal do uspešnega vpisa na izbrane akademije," razlaga ravnatelj ptujske gimnazije, ki dodaja, da novi program kakih dodatnih zaposlitev ne prinaša, bodo pa zagotovo okrepili sodelovanje s številnimi ustvarjalci na področju likovne, gledališke in filmske dejavnosti iz domačega okolja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta