Upajo, da bo Zeleno jezero poleti zaživelo

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
20.04.2020 15:30

Veliko infrastrukture v Športno-rekreacijskem centru Pleterje je že zgrajene. Na uradno odprtje bo treba še počakati, trenutno je kopanje v jezeru prepovedano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urejanje ŠRC Pleterje z Zelenim jezerom: v projekt so že vložili 1,7 milijona evrov. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Urejanje gramoznice Pleterje v športno-rekreacijski center z Zelenim jezerom se je zavleklo bolj, kot so si to želeli na občini Kidričevo in zasebni investitorji Cestno podjetje Ptuj, Dujardin in CWS Cablewake Systems, ki so kot družbeniki v projekt vložili 1,7 milijona evrov.

Odprtje je padlo v vodo

Kot te dni pravi Sara Kaučič, direktorica ŠRC Pleterje, so z deli v glavnem končali, a je odprtje centra vseeno pod velikim vprašajem: "Ta čas urejamo še okolico centra. Stojijo pa manjša zaključna dela na žičnici, ki so bila predvidena v letošnjem marcu. Proizvajalec žičnice je tuje podjetje, zato dela sedaj ni mogel opraviti, kot je bilo načrtovano. Ko bo to urejeno, pa bomo morali za žičnico pridobiti še uporabno dovoljenje. Kdaj bodo razmere dovoljevale odprtje Športno-rekreacijskega centra Green Lake, ne bi želela ugibati, a verjamem, da bo to čim prej." V Občini Kidričevo so se odprtja ŠRC Pleterje nadejali že v lanskem letu, a kaže, da tudi letošnjega občinskega praznovanja ne bodo uspeli povezati z druženjem ob Zelenem jezeru, ki ga imenujejo tudi Green Lake.

Urejanje, kot se ga lotevajo v tujini

Vodna površina gramoznice, ki jo urejajo, meri kakih 40 hektarjev. V rekreacijsko turistične namene urejajo dobro četrtino velikega vodnega območja. To bo poslej namenjeno vrsti športnih aktivnosti od deskanja na vodi do odbojke na mivki. V vodi tako že od lanskega leta stoji 420-metrska vlečnica za deskarje, urejen je gostinski del s sanitarijami in ob njem parkirišče, kjer bo prostor tudi za avtodome. Ob gramoznici urejajo kamp za kakih 70 šotorov in posebne tribune za 1400 obiskovalcev na obali. Ob Zeleno jezero bodo vabili otroška igrišča in naprave za fitnes na prostem. V drugi fazi urejanja, po prvotnih načrtih naj bi bilo to v tem in prihodnjem letu, a se bo verjetno urejanje premaknilo za kakšno leto, bodo uredili še samo kopališče, da bo varno in dostopno vsem, ki bodo Zeleno jezero obiskovali v prihodnje. Umetno jezero je v resnici podtalnica Dravskega polja, v gramoznici namreč že desetletja kopljejo gramoz in ga odvažajo. Po vzorih iz tujine so se sanacije degradiranega območja lotili tako, da bo namenjeno rekreativnim dejavnostim. Je pa ta čas kopanje v jezeru uradno prepovedano.
Ob sklenitvi javno-zasebnega partnerstva in podelitvi koncesije je kidričevski župan Anton Leskovar optimistično napovedoval, da bo turistično rekreativni center zaživel že v lanskem poletju, a se to zaradi dolgega pridobivanja različnih dovoljenj za posege v prostor ni uresničilo. V kidričevski občini zdaj upajo, da bodo razmere vendarle dovoljevale nadaljevanje urejanja in bo Zeleno jezero še to poletje vendarle kraj za preživljanje počitnic v domačih krajih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta