Upokojenci iz Starš posegajo po najvišjih mestih v kegljanju

Zmago Gomzi
29.11.2020 05:00
V štirih sekcijah Društva upokojencev Starše se redno rekreira kakšnih 60 članov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kegljanje s kroglo na vrvici vselej privabi veliko tekmovalcev. Foto: DU Starše
DU Starše

"Organizirana rekreacija v Društvu upokojencev Starše se je začela leta 1992, ko je bila ustanovljena sekcija steznega kegljanja. Kegljačem sem se pridružil leta 1994, ko sem se invalidsko upokojil, leta 1998 pa sem se prvič preizkusil še v kegljanju s kroglo na vrvici na tekmovanju na Taboru v Mariboru. Še isto leto sem ob svojem domu v Zlatoličju uredil prostor za tovrstno kegljanje," se spominja Jožef Mohorič, vodja za rekreacijo in šport pri DU Starše.

Kegljanje s kroglo na vrvici se je začelo ob hiši Jožefa Mohoriča v Zlatoličju.
DU Starše

"Ker je bilo za kegljanje s kroglo na vrvici vse več zanimanja, smo ustanovili sekcijo, začeli redno trenirati in tekmovati. Najprej moški, po dveh letih je bila ustanovljena še ženska ekipa in preselili smo se v Prepolje, kjer smo si ob nogometnem igrišču uredili vse potrebno za kegljanje s kroglo na vrvici, ob tem pa iskali prostor, kjer bi uredili dve kegljišči. Tam smo kegljali do leta 2009, ko so nam gasilci iz Zlatoličja odstopili nadstrešnico, pod katero smo si uredili dve kegljišči in od takrat tu treniramo in tekmujemo. Ponosni smo, da smo ob občinskem prazniku priredili že devetnajst turnirjev, dvajsetega bi morali letos, a ga je odnesel koronavirus," je dodal Mohorič.

Rekreacija pomembna za zdravje

Kegljanje s kroglo na vrvici ni edina rekreacija, s katero se ukvarjajo člani DU Starše. "Imamo več kot 300 članov, približno 60 se jih redno in organizirano rekreira v štirih sekcijah - imamo še sekcije za stezno kegljanje, kolesarjenje in pohodništvo. Glede na to, da v naši občini nimamo steznega kegljišča, naši člani keglje podirajo na kegljišču Ota Merčnika v Miklavžu. S številom članov, ki se redno rekreirajo, smo zadovoljni, čeprav želimo, da bi jih bilo še več, saj je to za zdravje pomembna aktivnost. Vodstvo društva ima veliko razumevanja za rekreacijo, podpore smo deležni tudi od lokalne skupnosti," razloži Mohorič.

Leta 2011 je DU Starše priredilo prvo državno prvenstvo društev upokojencev v kegljanju s kroglo na vrvici. Za ekipo Starš, ki je osvojila tretje mesto, so nastopili Mohorič, Anton Papež, Franc Furek, Mirko Vidovič, Mirko Kosi in Dušan Kerhe. Mohorič, Furek, Kosi in Kerhe tekmujejo še zdaj, poleg tega podirajo keglje v sekciji steznega kegljanja.

V sekciji kegljanja s kroglo na vrvici so se četverici pridružili še Emil Lupinšek, Mirko Kac, Stane Dominc in Jože Ekart. Redno trenirajo vsak ponedeljek in tekmujejo v drugi ligi Zgornjepodravske pokrajinske zveze društev upokojencev Maribor, v kateri se dobro kosajo s tekmeci, a od pojava koronavirusa so treningi in tekmovanja zamrli.

​Ponosne na dosežke

Odlične tekmovalke DU Starše, osvajajo pokale kot po tekočem traku, s pokojnim županom Bojanom Kirbišem. 
DU Starše

Po dosežkih je ženska ekipa v kegljanju na vrvici DU Starše veliko uspešnejša od moške. "Na tekmovanjih za ekipo največkrat nastopajo Vida Mohorič, Rozika Mohorič, Vladimira Papež, Zvonka Kac, Marija Mlakar in Marjeta Janežič. Dosežki so zavidljivi," ponosno pove vodja ženske sekcije in tudi tekmovalka Marija Kacjan.

Leta 2018 je ekipa na državnem prvenstvu v Miklavžu pri Ormožu osvojila prvo mesto, med posameznicami je naslov prvakinje osvojila Vladka Papež, Marija Vidovič je bila tretja. Naslov državnih prvakinj smo osvojile tudi lani na prvenstvu v Dupleku, Papeževa pa je bila tretja. Na tekmovanju za slovenski pokal smo bile enkrat prve in enkrat druge," je največje uspehe popisala Kacjanova. Treninge imajo vsak ponedeljek, ob sredah igrajo tekme v prvi ligi Zgornjepodravske pokrajinske zveze društev upokojencev Maribor, nastopajo tudi na turnirjih po Sloveniji. "Tudi mi vsako leto priredijo turnir, na katerem se zbere kakšnih dvajset ekip s približno 220 kegljači in kegljačicami," doda Kacjanova. Ena najboljših kegljačic v DU Starše Vladimira Papež, ki je v sekcijo včlanjena od začetka, pravi, da keglja, da si zapolni prosti čas in se druži s soigralkami: "Vesela sem dosežkov, ki sproščajo dodatni tekmovalni duh, na tekmovanjih sem osvojila že enajst pokalov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta