V Domu upokojencev Juršinci v odpravo nepravilnosti in iskanje odgovornih zanje

28.09.2021 06:00
Prizidek k juršinski enoti Doma upokojencev Ptuj so zgradili za 151 stanovalcev, po veljavnih standardih jih lahko tam biva 135. Vse sobe sicer imajo kopalnico, a večina z dostopom s hodnika.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sobe v novem domu, v katerem ugotavljajo več pomanjkljivosti 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Na zadnji seji sveta ptujskega doma upokojencev je direktorica Vesna Šiplič Horvat člane seznanila z ugotovitvami Komisije za ugotavljanje minimalnih tehničnih zahtev za izvajalce socialnovarstvenih storitev Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ​ (MDDSZ), ki je po tem, ko so se v domski prizidek že vselili prvi stanovalci, ugotovila nepravilnosti, ki jih je treba odpraviti. Kdo je odgovoren za neskladnosti s pravilnikom, bodo še ugotavljali. Odprava pomanjkljivosti naj bi stala vsaj sto tisoč evrov.

Delali v skladu z dogovori

"V času projektiranja prizidka k domski enoti Juršinci smo se z vodstvom Doma upokojencev Ptuj in s podsekretarko na MDDSZ dogovorili, da bo pri posameznih sobah dostop do kopalnic direktno iz spalnega prostora, pri preostalem delu pa iz predsobe. V tem delu zasnova odstopa od Pravilnika o minimalnih standardih za izvajalce socialnovarstvenih storitev, za kar je bila odločitev sprejeta pri odgovornih. Omenjeni pravilnik je povsem zastarel, star je 15 let in dejansko ne ustreza sodobnim spoznanjem stroke in potrebam starostnikov, ki v domovih za starejše živijo," pojasnjuje Iztok Vodušek, odgovorni projektant iz mariborskega Abiroja, ki na navedbe, da so hodniki v objektu preširoki, odgovarja: "Taka odločitev je bila sprejeta, saj se tudi v juršinski enoti vzpostavlja koncept domov četrte generacije - gospodinjske skupnosti, kar je sodoben koncept oskrbe starostnikov v številnih domovih ne samo pri nas, pač pa tudi v svetu. Hodniki so namreč opremljeni s sedežnimi garniturami in so namenjeni druženju starostnikov in kvalitetnejšemu preživljanju skupnega (so)bivanja." Da so projektno dokumentacijo v celoti izdelali na osnovi želja in potrditve odgovorne osebe investitorja na osnovi izdelanega projekta, omenja Vodušek, ki dodaja: "Po mojem strokovnem in osebnem mnenju je obstoječi pravilnik neustrezen in preživet. Treba bi ga bilo revidirati in prilagoditi potrebam starostnikov, ki danes živijo v teh domovih."

Ministrstvo je opozarjalo na kopalnice

Zdaj že upokojena Jožica Šemnički, direktorica ptujskega doma upokojencev v času priprave projektov in v začetku gradnje: "V projektni nalogi, ki je bila osnova za izdelavo DIIP, je zapisano, da bodo prostorski pogoji v enoti Juršinci urejeni skladno s Pravilnikom o minimalnih tehničnih pogojih za izvajalce socialno varstvenih storitev. Februarja 2019 sem prejela dopis MDDSZ, ki je pregledalo projektno dokumentacijo za novogradnjo in rekonstrukcijo enote Juršinci. V njem je bilo med drugim navedeno, da so kopalnice ločene od sob in se v njih vstopa s hodnika in da zaradi zagotavljanja zasebnosti stanovalcem priporočajo, da je dostop v kopalnice direktno iz sob. Takrat sem prosila, da se predlog ministrstva tudi upošteva. Omenjeni dopis ministrstva je bil zaključen z navedbo, da je objekt v zasnovi predviden skladno z zahtevami pravilnika in da predlagajo, da se upošteva pripomba glede kopalnic."

Enota ptujskega doma upokojencev v Juršincih 
Slavica PIČERKO PEKLAR

"Pristojna služba MDDSZ je februarja 2019 prejela v pregled izdelano projektno dokumentacijo za rekonstrukcijo in novogradnjo Doma upokojencev Ptuj - enote Juršinci. Ugotovljeno je bilo, da objekt v zasnovi ustreza zahtevam pravilnika, hkrati pa so bila navedena odstopanja. Takrat je bilo tudi opozorjeno na neprimerno zasnovo dostopa iz sob do kopalnic," na naše vprašanje odgovarjajo na pristojnem ministrstvu, kjer dodajajo, da je konec letošnjega junija Komisija za ugotavljanje minimalnih tehničnih zahtev za izvajalce socialnovarstvenih storitev MDDSZ opravila pregled izgrajenih prostorov ter pri pregledu ugotovila pomanjkljivosti, ki jih je pred uporabo objekta treba odpraviti.

"Predvsem je treba urediti dostop do kopalnic iz sob, saj ima velika večina sob dostop do kopalnice preko večnamenskega prostora. V posameznih bivalnih enotah število postelj presega dovoljeno mejo, znotraj posameznih bivalnih enot pa manjkajo s pravilnikom predpisani prostori, kot so negovalne kopalnice in prostor za umazano perilo. Manjkajo oprijemalna držala, steklene površine so označene neustrezno ali sploh niso. Širina hodnikov ob pregledu ni bila problematizirana."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta