V Dravcih zagnali klopotec, izpeljali družabne šaljive igre ter predstavili žetev in mlatev na stari način

22.08.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Postavitev kloptca je v Dravcih tradicija. Foto: Janko Levanič
Janko Levanič

Kulturno-turistično društvo (KTD) Klopotec Soviče - Dravci je minulo nedeljo zagnalo klopotec. Klopotec se zdi enostavna naprava, v resnici pa ima dokaj zahtevno zasnovo. Vsak njegov del ima namreč natančno določeno funkcijo. Sestavni deli klopotca so drog, stol, gred, deska, batki - kici, peresa in rep.

Nekoč so že otroci na paši rezljali z žepnim nožem svoje prve klopotce in prav vsak je znal iz koruznice narediti svoj klopotec - šomotek. Danes še malokdo zna izdelati klopotec, le dobri poznavalci klopotca in ljubitelji lesa. Včasih so jih izdelovali viničarji v zimskem času, ko ni bilo dela v vinogradu. Klopotce so prodali ali zamenjali za hrano. To je slovenska kulturna dediščina, ki jo v zadnjem času ponovno obujajo po številnih krajih. Po izročilu klopotec v Sloveniji postavljajo od svetega Jakoba, 25. julija, do svetega Jerneja, 24. avgusta, ko grozdje začne dobivati barvo.

​Lepo obiskana prireditev

Minulo nedeljo je bila slovesna postavitev klopotca v Sovičah - Dravcih v občini Videm, kjer so združili moči člani KTD Klopotec Soviče - Dravci in Društva za ohranjanje dediščine (DOD) Haloz. Zbrali so se na kmetiji Korpič pred etnološko zbirko Od zrna do kruha. Zbrane so nagovorili predsednik KTD Klopotec Soviče - Dravci Stanko Vegan, predsednik KS Soviče-Dravci-Vareja Bojan Merc, predsednik DOD Haloze Zvonko Korpič in videmski podžupan Matjaž Klasinc in predsednik Turističnega društva Slovenske Konjice Cveto Štefančič. Na prireditvi sta bila tudi vinska kraljica Eva Gašperšič in Andrej Klasinc, predsednik Združenja evropskih karnevalskih mest Slovenije. V kulturnem programu so nastopili ljudski pevci KTD Klopotec in DOD Haloze, ljudski pevci iz Cirkulan, društveni muzikanti Jože, Mišo in Dani, humoristki Cila in Liza iz Turističnega društva Podlehnik ter folklorna skupina Rožmarin Dolena, ki je zaplesala plese z Goričkega. Program je domiselno povezovala Zdenka Golub.

Klopotec velikan

Klopotec sta sestavila predsednik KTD Klopotec Stanko Vegan in predsednik DOD Haloze Zvonko Korpič s člani društva. Sestavili so manjši klopotec, na bližnjem križišču pa vse mimoidoče že pozdravlja klopotec velikan, ki tehta okrog tono in ima peresa, ki merijo štiri metre. Prestavili so mlatev žita nekoč in pripravili šaljive družabne igre, kot so luščenje koruze, mletje koruze, metanje podkve in metanje jabolk v brento. Sodelovale so štiri ekipe. Prvo mesto so osvojili člani Folklornega društva Dolena, drugo mesto je osvojila ekipa TD Podlehnik, tretje mesto je pripadlo KTD Klopotec in na četrtem mestu je pristala ekipa Občine Videm. Dan so končali ob glasbi, dobri hrani in prijetnem druženju. Ob zaključku prireditve se je predsednik Stanko Vegan zahvalil vsem članom društva za predano pomoč in nastopajočim. Poudaril je, da je v slogi moč, društvena dela namreč z veseljem in predanostjo opravljajo že več kot 25 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta