V Lenartu končno nujni korak k zaščiti okolja

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
19.11.2019 15:58

55 odstotkov denarja v proračunu bo v prihodnjem letu namenjeno naložbam, osrednja je več kot potrebna gradnja centralne čistilne naprave

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potok Velka je zaradi slabega čiščenja odpadnih vod ogrožen. Požari v obratu Salomon (v ozadju) so ga dodatno onesnažili.
Igor Napast

Daleč največja naložba, ki občino Lenart čaka v prihodnjih dveh letih, je nekaj čez 4,7 milijona evrov vredna in predvsem zelo nujna naložba v gradnjo centralne čistilne naprave in nadgradnjo kanalizacijskega sistema. Načrtujejo, da bo proračun 2020 težek 10,689 milijona evrov. Direktor občinske uprave Martin Breznik napoveduje, da bodo naložbam lahko namenili okoli 55 odstotkov proračuna. Največja med njimi bo v prihodnjem letu terjala nekaj čez 3,306 milijona evrov, preostalo bodo vanjo vložili v letu 2021.

​Večina denarja iz EU

Breznik pojasnjuje: "Lastnega denarja bomo za gradnjo osrednje čistilne naprave v letu 2020 lahko namenili nekaj manj kot 300 tisoč evrov, iz Evropskega sklada za regionalni razvoj pa pričakujemo nekaj čez tri milijone evrov."

Stekanje neprečiščenih odplak ogroža življenje v potoku Velka.
Igor Napast

​Zmogljivost pet tisoč enot

Lenarški župan Janez Kramberger napoveduje, da bo imela osrednja čistilna naprava v Lenartu zmogljivost pet tisoč populacijskih enot: "Dolgoročno rešujemo čiščenje odpadnih voda v mestu Lenart in tudi širše vsaj za obdobje dobrih 20 let. Po njeni izgradnji se bodo v mestu Lenart večinoma prav vsi uporabniki kanalizacije priključili nanjo. Hkrati nam bo omogočila, da na njej obdelujemo blato iz drugih, manjših čistilnih naprav občini."

Prvo branje proračuna

Proračunska razprava v lenarški občini se te dni šele pričenja, saj bodo občinski svetniki prvo branje opravili ta teden. V bodočem poračunu so ponosni predvsem na 55-odstotni delež za naložbe in na dejstvo, da bodo počrpali nekaj več kot 3,5 milijona evrov iz različnih skladov Evropske unije. Zadolženost na prebivalca ob koncu leta 2019 znaša 558 evrov. Novih zadolževanj ne predvidevajo, pravi Kramberger, želi pa si, da bi v proračun lahko uvrstili obnovo več odsekov dotrajanih občinskih cest. Njihovemu vzdrževanju in naložbam bo sicer namenjenih nekaj čez milijon evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta