V Lenartu nastaja vila Stara pekarna

Marjan Toš
27.08.2023 07:00

V skrbno preurejeni hiši bo na ogled manjša razstava o njeni zgodovini in o zgodovini pekarstva v Lenartu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bleščeča podoba lenarške pekarne po obnovi
Marjan Toš

Kompleks nekoč cenjene lenarške pekarne je, tako kot so napovedali v družinskem podjetju Jasama iz Lenarta, tudi po obnovi skladen z veduto Trga osvoboditve v občinskem središču. Ko je propadajoče objekte kupilo omenjeno podjetje, se je odločilo za temeljito in celovito obnovo zgradbe in pripadajočih objektov.

Opravili so težko in strokovno zahtevno delo, saj je bilo treba marsikaj porušiti, pospraviti in začeti delati povsem na novo. Pri tem so morali spoštovati in slediti zahtevam spomeniškovarstvene službe, kar je nekatera dela zavleklo in po svoje podražilo. Kljub temu niso vrgli puške v koruzo, pač pa so projekt skrbno izvajali in večji del obnove že končali. Vsaj kar se tiče zunanje podobe pekarniške zgradbe, ki je zablestela v vsem sijaju in je postala še ena meščanska zgradba iz 19. stoletja, ki bo še dolgo krasila staro lenarško mestno jedro.

Obnovljena vila Stara pekarna v Lenartu
Marjan Toš

Že po nakupu so v podjetju Jasama sklenili, da propadajoči objekti, ki so bili vse prej kot mestu v čast, ne bodo več namenjeni ne pekovski in še manj trgovski dejavnosti, pač pa bodo preurejeni v sodobna stanovanja za mlade družine in upokojence. To se je tudi zgodilo, in kot je povedala Bogdan Šavli, so stanovanja razen enega, pri katerem se je nekoliko zapletlo, povsem gotova.

Z obnovo stare pekarniške zgradbe, v kateri bodo postavili manjšo stalno razstavo o njeni zgodovini in o zgodovini pekarstva v središču Sovenskih goric, je v srcu mesta nastal prostor sožitja starega z novim, mladih s starejšimi, z vso potrebno sodobno infrastrukturo. V Jasami so se po izredno zahtevnem postopku pridobivanja številnih dovoljenj res skrbno in strokovno odgovorno lotili celovite obnove propadajočih poslopij nekdanje, za mnoge starejše Lenartčane še vedno nepozabne pekarne. Kompleks bivše pekarne je zdaj na zunaj prekrasni stanovanjski objekt, kateremu so nekateri Lenartčani že nadeli ime Vila stara pekarna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta