V Lenartu vabijo aktivne člane

Aleksandra Papež
24.10.2018 12:42

S 500 člani je društvo upokojencev največje društvo v Lenartu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Belšak, predsednik DU Lenart
Aleksandra Papež

Društvo upokojencev Lenart je bilo ustanovljeno leta 1951 in je s 500 člani največje društvo v Lenartu. Njihov namen je ponuditi aktivno druženje ljudem v tretjem življenjskem obdobju, jih spodbuditi h gibanju in udejstvovanju na kulturnem področju. Predsednik Franc Belšak je predstavil letni načrt dela društva. Ta je zelo obširen in raznolik. Društvo organizira letno pet, šest izletov. Odpravijo se na različne destinacije, le na Brezje potujejo prav vsako leto. Z namenom spodbujati zdrav življenjski slog pripravijo spomladanski in jesenski pohod, se skupinsko udeležijo prvomajskega pohoda na Zavrh ter pohodniško sezono zaznamujejo s piknikom, zadnji dve leti so ga priredili na Pohorju.
Zelo aktivni so na področju kulture. Ljudske pevke že več let prepevajo pod vodstvom Milke Cartl, to jesen so nastopile tudi v Cankarjevem domu v Ljubljani. "Ljudske pevke so zelo aktivne. Posebej bi izpostavil tudi bralne ure, ki jih vodi gospa Juričič, nekdanja učiteljica, ki z branjem popestri vsakdan našim članom, ki bivajo v Domu sv. Lenarta," ponosno pove predsednik društva. Zelo aktivna je prav tako sekcija ročnih del, ki jo vodi Breda Čeh Ambruš in šteje 17 aktivnih članic. Pletejo, kvačkajo, izdelujejo nakit, vrtnarijo, dve članici aktivno slikata.
DU Lenart ima sedež v najstarejši stavbi v Lenartu in že bežen pogled v njihove prostore izda, da so člani izjemno aktivni tudi na športnih področjih, saj se police na stenah šibijo pod številnimi pokali. Kolesarijo, balinajo na odprtem balinišču na Poleni, kjer želijo v letu 2019 s pomočjo lenarške občine urediti nadstrešnico ter zagotoviti dodaten večnamenski prostor in balinanje v vsakem vremenu, največ članov pa šteje skupina, vešča streljanja z zračno puško, katere člani se udeležujejo tekmovanj. Letos so odprli avtomatsko strelišče s štirimi stezami v bivšem zaklonišču pri OŠ Lenart.
"Kljub fizični pomoči naših članov nam brez Občine Lenart ne bi uspelo," je jasen Franc Belšak. Igrajo tudi šah, kartajo, se ukvarjajo s športnim ribolovom, dvakrat tedensko omogočijo telovadbo za ženske v telovadnici pri OŠ Lenart ter igrajo bovling. So tudi del v preteklem letu nagrajenega programa Starejši za starejše, ki ga financira država; 15 do 18 prostovoljcev namreč na domu obiskuje starejše od 70 let, ki so osamljeni, imajo hude zdravstvene težave ali so v stiski. Prostovoljci ljudem pomagajo po najboljših močeh, a pri tem se društvo sooča s pomanjkanjem prostovoljcev. Ob koncu leta tudi obdarijo člane, stare nad 80 let. V sodelovanju z Društvom diabetikov Lenart pripravijo silvestrovanje, pripravljajo razna predavanja o demenci, zdravi prehrani ipd. Želeli bi še izpopolniti in razširiti program, a jim primanjkuje aktivnih članov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta