V Lovrencu je znova zadišalo po sušenem sadju

Mateja Bečan
10.10.2020 06:15

Pred nekaj desetletji je sušilnico sadja in zelenjave imela vsaka večja kmetija, kasneje je to postopoma izginilo. V Lovrencu na Pohorju je sedaj ponovno zaživela krajevna sušilnica sadja, ki so jo lani s finančno pomočjo občine popravili, da so jo lahko znova zagnali. Dolga leta sta za sušenje tukaj skrbela Slavka in Alojz Verdnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kurjača Saša Pernat in Vojko Petrič ob zadnjem ognju v pajštvi
Danilo Španbauer

Prvič se je v pajštvi zakurilo konec avgusta letos. In kdor je imel večje količine in želel posušiti sadje po stari metodi, ga je po dogovoru s Turističnim društvom Lovrenc lahko prinesel v pajštvo, kot sušilnico sadja poimenujejo po domače. Nekaj so ga za svoje potrebe sušili tudi turistično in čebelarsko društvo, Osnovna šola Lovrenc in družinsko podjetje Saint Lorenz. O sušenju na star način pa se je izvedelo do Maribora in celo Logarske doline. Letos je sadno drevje bogato obrodilo, še posebno jablane, in jabolk se je do torka, ko je ognjišče ugasnilo, posušilo največ. Na sušenje so prinesli tudi vrtno zelenjavo in dišavnice.

Za redno kurjenje in vzdrževanje optimalne temperature so skrbeli Vojko Petrič, Milan Vidmar in Saša Pernat, za sušenje pa sedem članic društva in prostovoljk, ki so rezale pridelke, jih pravilno zložile na lesene podstavke (dere), obračale in pravočasno pobrale. Po besedah članice TD Staše Pernat Lesjak so posušili 2100 kilogramov sadja. "Letos je bilo sušenje bolj poskusno, saj smo se vsi na novo spoznavali s tem opravilom," je povedala in še dodala, da so že dobili nove ideje in predloge za naslednjo sezono. Nekaj težav so imeli tudi z zagotovitvijo potrebne količine drv, zato se bodo obrnili na posameznike, ki bi jih želeli donirati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta