V Lovrencu v dveh tednih več kot 30 prireditev

Mateja Bečan
02.09.2023 06:00

Preteklo soboto so s svečano sejo občinskega sveta ob 25. občinskem prazniku v Lovrencu sklenili
30. Jezernikove dneve

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrajenci (od leve): Iris Kurnik, Andrej Prapertnik (prejel nagrado za Boštjana Kačiča), gospa Jurgec (prejela nagrado za Uroša Jurgeca), Almira Koper, predstavnica sosedov z Log, župan Marko Rakovnik, ravnateljica OŠ in vrtca pri OŠ Lovrenc Marija Osvald Novak, predsednica Lutkovnega društva Sovice Nataša Brezovnik in predstavnik DTV Partizan Nejc Grdadolnik
Foto Javornik

Za odborom za pripravo prazničnih dni, ostalimi organizatorji in izvajalci prireditev sta aktivna tedna, odkar so se pričeli tradicionalni 30. Jezernikovi dnevi. Od 11. do 26. avgusta se je zvrstilo več kot 30 kulturnih, športnih in zabavnih prireditev. Vsi odgovorni za organizacijo ali izvedbo so z obiskom dogodkov zadovoljni in verjamejo, da je pester nabor vsebin ponujal zabavo in sprostitev za vse generacije in okuse.

Jezernikovi dnevi so se, tako kot vsako leto, sklenili s svečano sejo lovrenškega občinskega sveta. Poleg občinskih svetnikov in nagrajencev so se je udeležili najvišji predstavniki sosednjih občin, lokalnega gospodarstva ter javnega življenja, vrhunec dogodka pa je zaznamovala podelitev priznanj za vidne dosežke in doprinose posameznikov ter društev h kvaliteti bivanja ter posledično k večji prepoznavnosti kraja v širšem slovenskem prostoru.

Podeljenih je bilo sedem priznanj: tri po odločitvi občinskega sveta in štiri, ki jih je podelil župan Marko Rakovnik. Vsak za svoj prispevek v preteklih letih sta priznanje občinskega sveta prejela zborovodja Mešanega pevskega zbora Rosika Uroš Jurgec in predsednica Iris Kurnik. Po zaslugi obeh so se zboru v zadnjih letih pridružili novi pevci, ki s tistimi od prej nadgrajujejo in širijo pevsko znanje ter vokalno tehniko, kar jim odpira poti k sodelovanjem na regijskih revijah in mednarodnih zborovskih srečanjih. Priznanje občinskega sveta je prejel tudi član Prostovoljnega gasilskega društva Lovrenc Boštjan Kačič. Od leta 1992, ko je stopil v gasilske vrste, je najprej kot član, po letu 2006 pa kot predsednik veliko pripomogel k napredku in raznim pridobitvam. Pod njegovim vodstvom je gasilski vozni park bogatejši za tri dodatna gasilska vozila, trenutno pa so napori usmerjeni v potrebno širitev gasilskega doma.

Županovo priznanje za sedemdeset let neprekinjenih aktivnosti je šlo v roke Društva za telesno vzgojo Partizan, pod katerim so uspešno delovale kegljaška, atletska, nogometna in košarkarska sekcija, ki s svojim odličnim delom z mladimi dosega izjemne rezultate, aktivni pa sta še sekcija odbojke in namiznega tenisa. Za deset let aktivnega ustvarjanja na področju lutkarske umetnosti, namenjene predvsem najmlajši populaciji v kraju, je priznanje prejelo Lutkovno društvo Sovice, znotraj katerega deluje pet kreativnih ljubiteljskih lutkaric, ki same izdelujejo lutke, sceno, poskrbijo za besedila in avtorsko glasbo. Ob vsem naštetem pa je najpomembneje, da s tovrstno umetnostjo vedno znova navdušujejo njihovo najljubšo publiko, otroke, ki z nasmejanimi obrazi zapuščajo njihove predstave. Visok jubilej delovanja, 90 let, bo prihodnje mesece zaznamoval vrtec pri OŠ Lovrenc, ko bodo potekale praznične aktivnosti. Zato je zadnje priznanje za strokovno vzgojno delo in uspešno vodene projekte in dejavnosti, predvsem pa za srčnost zaposlenih, zasluženo šlo v roke celotnega kolektiva vrtca.

V sklopu mednarodnega dneva sosedov konec maja v naselju Loge že deset let organizirajo srečanje sosedov, kamor vsak prinese nekaj za pod zob in suha grla. Zberejo se na obcestni avtobusni postaji, izobesijo transparente in zastavo ter pogostijo tudi naključne mimo vozeče. Zaradi te aktivnosti dobre volje in krepitve dobrih medsosedskih odnosov je skupnost z Log prejela županovo priznanje. Med posameznimi sklopi prireditve sta zbrane navdušila priljubljena slovenska pevka Severa Gjurin in kitarist Dejan Lapanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta