V osrčju Slovenskih goric so lahko prisluhnili mehkobi hindujskega jezika

Aleksandra Papež
12.09.2020 05:00

V občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah so konec avgusta pripravili enega izmed spremljevalnih dogodkov Dnevov poezije in vina, ki so v sodelovanju z založbo Beletrina potekali na Ptuju, v njegovi okolici in po več slovenskih mestih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandra Papež

Dvorišče etnološkega muzeja, tako imenovane Hrgove hiše v Vitomarcih, so člani Kulturno-umetniškega društva Vitomarci spremenili v prijetno prizorišče za preplet kulinarike, besede in glasbe. Člani mladinske recitatorske skupine prej omenjenega društva so pripravili dvojezične interpretacije verzov Franceta Prešerna in z njimi navdušili gostujočega pesnika.

Sprva v hindujščini, nato v slovenščini

V spremstvu predstavnika založbe Beletrina, Matica Razpeta, se je dogodka udeležil indijski pesnik Mohan Ran, ki sicer biva v Angliji. Pesni v hindujščini in v Vitomarcih so lahko prisluhnili mehkobi tega jezika, nato pa so mladi kulturniki njegove pesmi prebrali še v slovenščini. "Pot do vas je bila zaradi ukrepov ob koronavirusu dolga in zapletena. A sem navdušen in izjemno hvaležen. Bodite dobro," svojega veselja ni mogel skrivati Mohan Rana.

Verzi posvečeni tudi koroni

Ob koncu večera so lahko zbrani prvič prisluhnili pesmim mladega pesnika iz okolice Ptuja, Uroša Kovačeca, ki je nekaj verzov posvetil celo koroni. Z veseljem pa se je povabilu k prebiranju svojih verzov odzval Edi Kupčič, ki je letos izbral pesmi o jeseni življenja. Tudi glasbe ni manjkalo. Nika Rojko je zaigrala na klavir, Mateja Toš je navdušila z igranjem na kitaro in petjem, Domen Kokol in Jaka Čeh sta raztegnila meh, zapele so Ljudske pevke Društva gospodinj in Kvartet društva upokojencev. Zbrane sta nagovorila predsednica KUD Vitomarci, Valerija Ilešič Toš, ki tudi sama zelo rada prebira poezijo, in svetoandraški podžupan Tomaž Toš. Po dogodku pa je bilo mogoče pokusiti tudi domače vino, krapec in gibanico Vinogradniško-sadjarskega društva Vitomarci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta