V poplavah največja škoda v kmetijstvu

Katarina Trstenjak
11.11.2018 06:32

Tudi občani Starš so se pretekli teden spopadli z naraslo reko Dravo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Narasla Drava se je približala tudi telovadnici OŠ Starše. 
Katarina Trstenjak

Narasla reka Drava je pretekli teden na noge spravila tudi prebivalce v vaseh občine Starše, ki živijo v njeni neposredni bližini. Prebivalci Loke, Rošnje, Starš in Zlatoličja se še dobro spomnijo poplav iz leta 2012, ko je Drava zalila večje število objektov, med njimi tudi stanovanjske hiše, ki so ob poplavah običajno na suhem. Ob napovedih Arsa o pretokih čez 2000 kubičnih metrov na sekundo je po občini stekla akcija ozaveščanja in pripravljenosti gasilcev in civilne zaščite. A k sreči se napovedi o izredno visoki višini reke Drave niso uresničile, so pa poplave pustile nekaj posledic tudi v tej občini.
"Predvsem so bile prizadete kmetijske površine, kamor je Drava nanosila mulj in prod ter uničila posevke. Sedaj bi morali prst dati tudi v analizo, da bi videli, ali je prinesla kakšne škodljive snovi," je o škodi po poplavah dejal poveljnik civilne zaščite Ivan Paveo. Voda je sicer dosegla tudi objekte športnega društva v Loki, kjer so zaradi poplav morali odpovedati praznovanje ob noči čarovnic, poplavilo jim je tudi nogometno igrišče. Voda je prav tako dosegla kulturni dom v Rošnji, v kletne prostore Športnega društva Starše je vdrla podtalnica, pomožno nogometno igrišče je bilo pod vodo. Voda je dosegla tudi asfaltno ploščad, kjer je skladiščen pontonski most, in nekateri občani so se pošalili, da je končno le prišel do vode. Visoka voda je prizadela kmetijo Pleteršek v Zlatoličju, v še eni stanovanjski hiši pa je kletne prostore zalila podtalnica.
"Voda bi prišla tudi do OŠ Starše, če ne bi posredovali gasilci in z vrečami zaprli pot narasli reki. Sicer pa so bila aktivirana in zelo dejavna gasilska društva Starše, Trniče in Zlatoličje. Pomagali so tudi vaščani in občina, sklican je bil štab civilne zaščite, sodelovalo je preko sto ljudi. Na pomoč nam je prišel tudi Anton Sel iz Zadruge Starše, ki je nudil vreče in folijo, kadarkoli smo jih potrebovali. S peskom smo napolnili in postavili okrog 1800 vreč," o dobrem sodelovanju poroča Paveo in dodaja, da so imeli čas, da so se dobro pripravili, saj je bilo okrog 24 ur zamika od napovedi poplav in dejanskem naraslem stanju vode. Ob tem je dodal, da je bilo v primerjavi s poplavami pred šestimi leti tokrat veliko več obveščanja, komuniciranja. So pa to bile prve nekoliko večje poplave, odkar so v sosednji občini Duplek zgradili nasip. Kot je dejal poveljnik civilne zaščite, pritrdilo pa mu je tudi nekaj drugih občanov, Drava ob tokratnem pretoku (okrog 1700 kubičnih metrov na sekundo) ponavadi ni prišla tako visoko in tudi razlivanje reke je drugačno, kot so ga bili vajeni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta