V Račah pripravili malo šolo ribolova

Damijan Toplak Damijan Toplak
19.08.2023 05:30

Ribiškega tabora se je udeležilo 27 otrok, starih od 6 do 14 let

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šola ribištva za mlade v Račah
Damijan Simič

Pretekli konec tedna je potekal že 8. tabor mladih ribičev, ki se ga je udeležilo 27 otrok, starih od 6 do 14 let. Ribiški mentorji - inštruktorji Ribiške družine Rače so za mlade zainteresirane ribiče in ribičke izvajali aktivnosti po programu 8. male šole ribolova.

Mladi ribiči so bivali v šotorih.
Damijan Simič

Otroci pomagali pri pripravi in pečenju rib

Projekt male šole ribolova (MŠR) poteka teoretično in praktično ter je namenjen otrokom, da v času poletnih počitnic preživijo nekaj dni v naravi in spoznajo tehnike in čare ribolova, ribje vrste, školjke, vodne in obvodne živali ter rastline. Otroke učijo o ekološki ozaveščenosti, kako (po)skrbeti za čistost voda in ohranjati naravo nam in zanamcem. V soboto sta se jim pridružila častni predsednik Ribiške zveze Slovenije Borut Jerše in mojster kuhanja in priprave rib, školjk, rakov Gojko Škorič. Svoje neprecenljivo znanje v pripravi ribjih jedi sta predstavila tudi udeležencem. Udeleženci MŠR so nekaj dni preživeli v krogu vrstnikov ob tabornem ognju, brez mobilnih telefonov, interneta in televizije.

Projekt so sofinancirali Občina Rače - Fram, različna podjetja, podjetniki in lokalni kmetje. Ribiški tabor je bil izveden pod strokovnim vodstvom vodje tabora Silva Korena (predsednik) in Damijana Simiča (podpredsednik), mentorjev mladih ribičev, kuharic in drugih usposobljenih ribičev Ribiškega društva Rače. Udeleženci tabora so tudi nameščali in postavljali šotore, se seznanili s teoretično predstavitvijo sladkovodnega ribištva in z vrstami naseljenih rib v ribniku, se naučili več načinov vezanja trnkov in priprave ribiške opreme in načinov ribolova. Manjkale niso niti družabne igre pod nadstreškom, zakurili so tudi v kaminu in prenočili v šotorih. V soboto so sledili teoretični del predstavitve načina ribolova, priprava krme za ribe, pa predstavitev ribje kulinarike s strani častnega predsednika RZS Boruta Jeršeta in upokojenega šefa kuhinje hotela na otoku Lastovo Gojka Škoriča. Tudi otroci so pomagali pri pripravi in pečenju rib. Sledila sta vožnja s starodobnim avtobusom do ribogojnice Krumpak v Požegu in ogled ribogojnice. Po večerji pa še predstava trikov čarovnika Grege in pečenje koruze.

Uspešni mladi ribiči v Račah
Damijan Simič

V trajno last ribiška palica

Po nedeljskem zajtrku je nastopilo ekipno tekmovanje v ribolovu, v katerem so bili vsi zmagovalci, po kosilu pa še podelitev diplom, pospravljanje šotorov in zaključek 8. tabora male šole ribolova. V času tabora so si mladi ribiči ogledali tudi krajinski park v Račah, ki sodi pod Naturo 2000, pa muzej starodobnikov in druge znamenitosti. Po tekmovanju jih je obiskal predsednik Ribiške družine Maribor Bojan Javornik, sledila je podelitev zahval. Vsak udeleženec je dobil ribiško palico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta