V Ristovcu nagovor graščaka za udeležence brezplačnih vodenj po Ptuju z okolico

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
15.10.2020 06:10

Zavod za turizem že četrto leto pripravlja oglede mestnih znamenitosti. Domačini tako že dobro poznajo skrite kotičke mesta. Druženja z ljudmi, ki počnejo kaj posebnega

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ogled dvorca Ristovec je bil prav posebno doživetje.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Pred časom so tisti, ki jih pritegnejo brezplačna vodenja po Ptuju in tako skupaj, največkrat z Aljošo Ciglarjem iz ptujskega Turistično-informativnega centra (TIC), odkrivajo svoje mesto, spoznavali zgodovino gradu Ristovec v Brstju.

Ignac Janžekovič obiskovalcem rad razkrije skrivnosti dvorca Ristovec.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Tam so se srečali tudi z lastnikom nekdanjega vodnega dvorca, sicer pa biologom in kemikom, predvsem pa entuziastom Ignacem Janžekovičem.

Aljoša Ciglar
Slavica PIČERKO PEKLAR

Ta je obiskovalce rade volje popeljal ne samo po dvorišču in vrtu, pač pa tudi v notranjost dvorca, ki naj bi v prihodnjih letih zaživel kot izobraževalno-prireditveni center, namenjen vsem, ki sta jim blizu narava in kulturno ustvarjanje ter jih vse mogoče trave, za katere mislimo, da so pleveli, na vrtu med zdravilnimi pa tudi strupenimi rastlinami, prav nič ne motijo.

Doživetje mesta z okolico

Zavod za turizem Ptuj (ZTP) že četrto leto zapored izvaja projekt Odkrivamo Ptuj - brezplačni vodeni ogledi. Kot pravi Ciglar, gre za vodene oglede starega mestnega jedra in bližnje okolice: "Če so nam časi - zadnje leto tudi z zdravstvenega vidika - naklonjeni, se na tak sprehod podamo enkrat mesečno. Ogled mesta traja do dve uri in je namenjen vsem starostnim in interesnim skupinam. Vsebina ogledov je zelo raznolika in ti naši sprehodi so vselej dobro obiskani. Pridejo domačini, pridružijo se nam turisti, velikokrat tudi naključni obiskovalci mesta. Vodenja pogosto izvajamo tudi v sodelovanju s ptujskimi kulturnimi institucijami, društvi, umetniki, turističnimi ponudniki ... V letošnjem letu smo tako - kljub vsem omejitvam ter ob sprotnem upoštevanju ukrepov NIJZ - izvedli sedem tovrstnih vodenih ogledov. V povprečju se ogleda udeleži od 20 do 30 obiskovalcev."

Aljoša Ciglar iz TIC-a pozna marsikatero skrivnost starega Ptuja.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Kot pravi sogovornik, so letos tako že vabili na turistično vodenje na ladjici Čigra, odkrivali čar srednjeveških sejmov in obnovljene mestne tržnice, nepozabno je bilo vodenje po Ptuju ob sončnem zahodu.

"Enkrat smo šli po tem našem mestu brez naglice, kar je bilo še posebno dobrodošlo za starejše. Pritegnili so nas umetniški grafiti Aleksandra Fenosa, sprehodili smo se po mestnem parku in vključili še vodeni ogled grafičnega kabineta Franceta Miheliča. Nazadnje smo se v dneh evropskega tedna mobilnosti s kolesi zapeljali okoli Ptujskega jezera, kar je bilo spet nevsakdanje doživetje, organizirali pa smo še zanimiva vodenja v okviru svetovnega dneva turizma pa Festivala ptujskih zgodb," predstavlja projekt odkrivanja Ptuja Aljoša Ciglar.

Napoveduje, da bodo v oktobru, če bodo le zdravstvene razmere to dopuščale, v sodelovanju z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) podrobneje spoznavali bogastvo in raznolikost ptic na območju Ptujskega jezera: "Že tradicionalno pa z vinsko kulturo obarvana vodenja organiziramo v času martinovanja. Zanimive načrte glede novih tematskih vodenj seveda snujemo že za sezono 2021."

TIC obiščejo tudi domačini

V TIC-u, ki ga je tačas še najti na Slovenskem trgu, v čudoviti stavbi, ki je že sama vredna podrobnejšega ogleda ali vsaj postanka, obiskovalci najdejo tudi različne turistične spominke, ki niso namenjeni zgolj turistom, pač pa vse pogosteje po njih segajo tudi domačini.

"Pri izbiri turističnih spominkov dajemo poudarek lokalnim dobaviteljem in ptujskim ustvarjalcem, tudi rokodelcem. Pri nas tako najdete magnetke, razglednice, beležke, ki s svojo podobo spominjajo na Ptuj, poglede pritegnejo poslikani dravski prodniki, dravčki imenovani, naša ponudba sega tudi do umetniških grafik pa seveda svinčnikov in podobnih rokodelskih izdelkov s ptujskimi motivi. Med obiskovalci so zelo priljubljeni ptujski dežniki s poslikavo akademske slikarke Tjaše Čuš. V spomin ponujamo tudi strokovno literaturo, zemljevide, obeske za ključe in še bi lahko naštevali," omenja Aljoša Ciglar, ki poudarja, da so poseben kotiček v prostorih TIC-a namenili festivalu Dobrote slovenskih kmetij.

Aljoša Ciglar (levo) in Ignac Janžekovič (desno) sta poskrbela za nevsakdanji vodeni ogled mestne znamenitosti.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Tako je mogoče kar tam izbirati med ponudbo nagrajenih domačih izdelkov, kot so med, bučno olje, bio sokovi, imajo tudi džem iz aronije, kar nekaj je tudi izbrane vinske ponudbe: "Izredno dobro obiskana točka našega TIC-a je kurentova soba, kjer lahko obiskovalci izvejo vse o našem najbolj znanem etnografskem liku, se s kurentom/korantom tudi fotografirajo, vzamejo s seboj turistične publikacije ali si pogledajo promocijski film Kurentovanja ter s tem spoznajo povezane kulturne dediščine mesta z okolico."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta