V Rogozi nadaljujeta družinsko tradicijo sladoledarjev Demiri

Damijan Toplak Damijan Toplak
29.07.2023 04:00

Erdin Zenuni in njegova žena Mirzana Demiri Zenuni že tretje leto ponujata okusen sladoled. ​Mirzanina družina Demiri, po rodu iz Severne Makedonije, je v Mariboru in okolici znana po tem, da prodaja sladoled.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Erdin Zenuni in Mirzana Demiri Zenuni
Damijan Toplak

Vročina kljub pogostim nalivom v teh dneh ne popušča. A toplo vreme je ne nazadnje dobrodošlo za ponudnike sladoleda. Erdin Zenuni in njegova žena Mirzana Demiri Zenuni že tretje leto v Rogozi, kraju v občini Hoče - Slivnica, ponujata okusen sladoled. ​Mirzanina družina Demiri, po rodu iz Severne Makedonije, je v Mariboru in okolici znana po tem, da prodaja sladoled. Njen dedek Džemail je prišel v Slovenijo pred več kot 50 leti. Živeli so v Ilirski Bistrici, od koder so se preselili v Maribor. Sladoled in različne sladice (baklave in torte) je nato prodajal tudi Mirzanin oče Ilijas Demiri. Družina ima še danes znano slaščičarno Iglu v mestnem središču Maribora in sladoledarno ob Malečniškem mostu.

"Na tem mestu v Rogozi je bila pred leti pekarna (sprva Miklavške pekarne, nato Hlebček), nato pa je oče Ilijas izvedel, da se prostor prodaja, in se odločil za nakup. Tako sva z možem Erdinom tu pričela sladoledarski posel leta 2021," pove Mirzana Demiri Zenuni. Doda, da se posebej za ta poklic z možem nista izobraževala. Seveda pa vesta veliko o tem, saj je priprava sladoleda dolgoletna družinska tradicija. Veliko obiskujejo specializirane sejme v tujini in se tako dodatno izobražujejo v pripravi sladoleda.

Erdin Zenuni
Damijan Toplak

Pred kratkim sta se zakonca Demiri Zenuni v Rogozo preselila, zato se v kraju počutita domače, kot veliko prednost pa izpostavljata bližino parkirišča, s čimer je dostopnost njune sladoledarne boljša kot v mestih. Opažata, da kupci prihajajo tudi iz Maribora pa iz bližnjih Hoč, Skok, Miklavža, prav tako iz Starš in Rač. S prodajo sladoleda v Rogozi sta zelo zadovoljna. Seveda je najboljša ob sončnih dneh in konec tedna, a odprto imata vse dni, tudi ko dežuje, sladoledarna ni zaprta.

"Vedno znova se trudiva dodati kakšen nov okus sladoleda - ponujava ga tudi z okusom kremšnite in jabolčne pite, vse skupaj pa je na izbiro kar 20 vrst sladoleda. Kupci imajo sicer najraje okuse kinder, rafaelo, piškot pa okus gozdnih sadežev. Od letos ponujava tudi ledeno kavo," povesta. Načrtujeta postavitev stojal za kolesa, saj se pri njima ustavi veliko kolesarjev in po dokončanju kolesarske steze med Rogozo in Miklavžem jih bo verjetno še več.

Idej jima ne manjka, skušala bosta sodelovati z bližnjim vrtcem, saj so otroci in njihovi starši najbolj pogosti in zvesti kupci njunega sladoleda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta